<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Szerdától a benzin literje átlagban bruttó 7, míg a gázolajé 5 forinttal kerül majd kevesebbe a világpiaci kőolajárak csökkenése és a forint erősödése következtében.

Jelentős árcsökkenésnek leszünk tanúi a héten szerdán a hazai benzinkutakon - jelzi előre a holtankoljak.hu. A benzin ára bruttó 7 forinttal csökken literenként, a gázolajért pedig 5 forinttal fizetünk majd kevesebbet a hét közepétől.

Folytatódik az immár hetek óta tartó árcsökkenési trend. Fotó: depositphotos
Folytatódik az immár hetek óta tartó árcsökkenési trend. Fotó: depositphotos

Így az átlagárak augusztus 25-étől az alábbiak szerint alakulnak: 

95-ös benzin: 438 forint/liter

Gázolaj: 435 forint/liter

Immát három hete esnek a hazai üzemanyagárak, azóta a most szerdai már a negyedik csökkentés lesz, amelynek mértéke (7 forint) a benzinnél a legmagasabb, míg a gázolajnál megegyezik az augusztus 11-eivel.

A szerdától érvényes árcsökkenéseket az tette lehetővé, hogy a hazai üzemanyag-jegyzéseket alapjaiban meghatározó északi-tengeri, Brent típus ára a múlt héten egészen 65 dollár alá zuhant. Ez 7 százalékkal alacsonyabb a múlt hétfőinél, s már több mint 10 dollárral marad el a július végi értéktől. Más kérdés, hogy azóta már korrigált e jegyzés, hétfő délelőtt például csaknem 2 dollárral, 66,5 dollár közelébe drágult a Brent,

A másik üzemanyagár-meghatározó tényező, a forint dollárral szembeni jegyzése viszont nem változott, ami ez esetben azt jelenti, hogy a hazai fizetőeszköz erős maradt a zöldhasúval szemben, miután árfolyama változatlanul a 299-es szint alatt tanyázik.