3p

A boltok mennyiségi forgalma idén augusztusban még a járvány előtti szinttől is elmaradt. Annak ellenére, hogy a nettó átlagbérek 60 százalékkal nőttek. Az ok pedig az infláció. 

Bár az infláció szeptemberben a várakozásoknak megfelelően lassult, az éves mutató 12,2 százalékos volt, ez még mindig nagyon magas szintet jelent, a korábbi hónapokban pedig még ennél is magasabb szinten volt, ez pedig visszavetette a magyarok vásárlási kedvét. Ahogy arról a legfrissebb kiskereskedelmi adatokról szóló cikkünkben beszámoltunk, miközben a vásárlások értéke 10 százalékkal nőtt, a megvásárolt mennyiség 10 százalékkal csökkent. 

Európában is visszaesés látható, bár a csökkenés mértéke visszafogottabb. Az Eurostat adatai szerint az eurózónában 2,1, az Európai Unió országaiban pedig 2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom augusztusban az egy évvel korábbihoz képest. Az országok többségében csökkenés volt, mindössze Máltán, Cipruson, Luxemburgban és Spanyolországban nőtt a forgalom.

A pandémia előtti szint alatt

Visszatérve a magyar kiskereskedelemre, a hosszú távú adatok még beszédesebbek, mint az éves vagy havi szintű mutatók. Idén augusztusban ugyanis a kiskereskedelmi forgalom volumene - tehát a mennyiség - elmaradt a járvány előtti, 2019 augusztusában mért szinttől. Ez az úgynevezett hosszú távú, fix bázisú statisztikából derül ki, amely a 2015-ös havi átlagos volument veszi 100 százaléknak.

Többéves hátrányban a vásárlási kedv. Fotó: Depositphotos
Többéves hátrányban a vásárlási kedv. Fotó: Depositphotos

2019 augusztusában 27,1, idén augusztusban viszont csak 24,4 százalékkal volt magasabb a forgalom a nyolc évvel korábbi átlagnál. Az is látható a statisztikából, hogy 2019 óta 2022 márciusában, a választásokat megelőző kormányzati jutattatások, köztük az szja-visszatérítés miatt volt a csúcson a forgalom, akkor 45 százalékkal haladta meg a 2015-ös átlagot. Azóta viszont lejtőn van a boltok forgalma. 

Béremelkedés kontra vásárlások és pár példa

Mindezt úgy, hogy 2019 augusztusában a nettó átlagkereset alig több mint 231 ezer forintot tett ki. Ezzel szemben idén júliusban közel 372 ezer forint volt. (Az idén augusztusi nettó átlagkeresetről szóló adatokat még nem publikálta a Központi Statisztikai Hivatal, a KSH.) Tehát annak ellenére kevesebbet vásárolt a magyar lakosság, hogy az átlagkereset több mint 60 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérés pedig az inflációval magyarázható.

A KSH inflációs kosarában szereplő termékek közül például a kilós félbarna kenyér 2019 és 2023 augusztusa között 177 százalékkal, 777 forintra drágult. A kilós csirkecomb ára 106 százalékkal, 1310 forintra, a hamburgeré 143 százalékkal, 1560 forintra, az 1,4-3,75 kilós mosóporé pedig 140 százalékkal, 2250 forintra nőtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!