<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A közgazdász, egyetemi tanár az éven belüli adóváltozás jogbizonytalanságot okoz.

A katánál két okból érezhetik magukat rosszul az emberek: az első az új szabály statáriális bevezetése - nyilatkozta a hvg360-nak Csaba László egyetemi tanár, közgazdász. Emlékeztetve, hogy a rögtönző kormányzati stílus az első pillanattól jellemző a Fidesz-kormányra, így szoktak dönteni a legváratlanabb helyeken és pontokon, lényegében hétfőről keddre. Szerinte ezúttal is az történhetett, hogy "valaki kitalált valamit a József Nádor téren, az ötlet megtetszett a miniszterelnöknek és 9 és 12 között bevezette. De ez nincs se végiggondolva, se végigszámolva. Az éven belüli adóváltozás jogbizonytalanságot okoz, másrészt nem is ajánlottak fel helyette semmit".

Csaba László szerint a katával kapcsolatos problémákat nem így kell orvosolni. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Csaba László szerint a katával kapcsolatos problémákat nem így kell orvosolni. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Azt Csaba László elismerte, hogy a katát nyugodtan hívhatjuk államilag engedélyezett adóelkerülésnek, mondván, egy jelentős réteg nyilván az indokoltnál kevésbé vett részt a közteherviselésben (például a nyugdíj-, egészségügyi-, iskolarendszer fenntartásában), ezért másokat jobban kell adóztatni, de ezt akkor sem így kell orvosolni. De

"ha már egyszer létrejött, és több százezer ember ebben a keretben működik – van, akiknek a túlélés záloga –, akkor nem jogos, méltányos és helyes egyik napról a másikra megváltoztatni" - jelentette ki az elismert közgazdász.

Csaba László arra is rámutatott, hogy Novák Katalin meg sem próbálta betölteni az alaptörvény által biztosított – igaz, korlátozott – ellensúly szerepét, nem küldte vissza a parlamentnek a jogszabályt egy észszerű határidő bevezetését kérve. "Pedig nem dőlt volna össze a NER, és Varga Mihály tekintélye sem lenne se nagyobb, se kisebb az eddiginél" - mondta.

Ami történt, az tovább erősíti a társadalom és a politikai osztály között kialakult szakadékot, és az emberek teljes joggal érzik úgy, hogy a kétharmad úgy viselkedik, mintha bármit megengedhetne magának. Ez nem így van, ezt is üzenik a tüntetések - érzékeltette az egyetemi tanár.