<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Alig több, mint feleannyi a „középső magyar” jövedelme, mint a középső európaié.

Közzétette az Eurostat a rendelkezésre álló jövedelem statisztikáit országonként. Ez alapján a magyar adat az egyik legrosszabb, csak a román és a bolgár mutató gyengébb a mienknél, bár ezek még csak 2020-as számok - szúrta ki a hvg.hu.

Utánunk már csak a románok és a bolgárok vannak. Fotó: mfor.huUtánunk már csak a románok és a bolgárok vannak. Fotó: mfor.hu

Az nem meglepetés, hogy ez alapján Luxemburg a leggazdagabb, ahogy az sem, hogy Németország a második. Az már egy kicsit meglepőbb lehet, hogy az osztrákok megelőznek sok amúgy gazdag nyugat-európai országot: a lista harmadik helyezettje Ausztria, az ottani mediánérték a magyar szint 240 százaléka.

Magyarország a lista végén található, csak Románia és Bulgária áll rosszabbul nálunk, ugyanúgy, ahogy 2018-ban és 2019-ben is. Azt is kiszámolta az Eurostat, hogy az EU mediánértéke mennyi, ez alapján elmondhatjuk, hogy a fiktív „középső magyar” annak a pénznek az 54 százalékát költheti el havonta, mint amennyit a középső EU-polgár. Az egykori keleti blokk legfejlettebbje Szlovénia, ahol már az EU-medián 95,5 százalékát elérték.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.