2p

Megszületett a megállapodás az uniós intézmények között az európai minimálbérről.
 

A hvg EUrológusának magyarázata szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy ugyanakkora legalacsonyabb jövedelem lesz minden országban, viszont a minimálbér kiszámítása átláthatóbb, mértéke sok országban magasabb lesz, a portál cikke szerint ez pedig Magyarországra is kötelezettségeket ró.

Eltérő uniós minimálbérek

Az uniós tagországok minimálbérei rendkívül mértékben eltérnek, elég csak arra gondolni, hogy az idén január elsejei állapotok szerint az Eurostat összesítése alapján a legmagasabb Luxemburgban volt, 2257 euróval, a legalacsonyabb pedig Bulgáriában, 332 euróval. A magyar minimálbér 552 eurónak felel meg, amely ugyan sokat nőtt, de még mindig a negyedik legkevesebb az EU-ban, elmaradva valamennyi visegrádi ország adataitól – teszi hozzá a portál.

Több országban is nőhet a minimálbér. Fotó: Depositphotos
Több országban is nőhet a minimálbér. Fotó: Depositphotos

A jogszabály célja annak biztosítása, hogy a minimálbérek minden uniós országban tisztességes életszínvonalat garantáljanak a munkavállalók számára. Annak megállapítására, hogy mi minősül “megfelelő” minimálbérnek, a tagállamok létrehozhatnak egy valós árú fogyasztói kosarat az árukból és szolgáltatásokból. Másik módszerként alkalmazhatnak nemzetközileg általánosan használt indikatív referenciaértékeket is, például a bruttó mediánbér 60 százalékát és a bruttó átlagbér 50 százalékát.

Az új szabályozás eljárásokat állapít meg a törvényben meghatározott minimálbérek megfelelőségére vonatkozóan, elősegíti a bérmegállapítással kapcsolatos kollektív tárgyalásokat, és javítja a minimálbér-védelemhez való hatékony hozzáférést azon munkavállalók számára, akik minimálbérre jogosultak.

(hvg.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!