TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Több százmillió forintnyi uniós támogatásból húznak fel egy filmparkot a mozipark mellé Kisvárdán, ami a legutóbbi információk alapján másról sem szól, mint az uniós pénzek elherdálásáról.

Már önmagában is az érthetetlenség kategóriáját súrolta az Öko-filmpark beruházása Kisvárdán, hiszen tőle nem messze húzzák fel a látvány-szegénynegyeddel tarkított moziparkot, a CINEMAQUA-t. Mint arról nemrég elsőként beszámoltunk, az Öko-filmpark célja a természettel való kapcsolatunk újraértelmezése lesz a modern technológia eszközeinek és a filmes világ szuggesztív és népszerű eszköztárának bevonásával. A projekt megvalósítására a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal 1,295 milliárd forintnyi uniós támogatást nyert el ökoturisztikai fejlesztésekre. Ebből kap majd egy szeletet a kisvárdai öko-filmpark is.

Mivel uniós támogatásból megvalósuló projektről van szó, azt minimum 5 évig fenn kell tartani az előírások szerint. Így elkerülhető a lehívott támogatás visszafizetése. A környezetvédelmi hatásvizsgálati dokumentációban foglaltak szerint az 5 év letelte után a létesítmény iránti igény, a helyszín állapota alapján döntenek majd annak további sorsáról.

Ilyen képekkel szemléltették a tervezett létesítmények jellegét Ilyen képekkel szemléltették a tervezett létesítmények jellegét

Pedig minden jel szerint már most eldőlt az öko-filmpark sorsa. Augusztus 29-én a környezeti hatásvizsgálati eljárásban közmeghallgatást tartott a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály. Itt pedig már arról volt szó, hogy a létesítményt a kötelező 5 éves fenntartási időszak után el fogják bontani.

"Az ügyfél kérésére Rózsa László szakértő bemutatta a tervezett beruházást, valamint a létesítés és üzemeltetés környezet- és természetvédelemre gyakorolt hatását. Elmondta, hogy a létesítményt 5 évig tervezik fenntartani, utána elbontásra kerül." - derül ki a közmeghallgatás rövid, mindössze 1 oldalas jegyzőkönyvéből.

Vagyis ennek fényében az egész semmi másról nem szól, mint hogy átgondolatlanul, vagy esetleg rövidtávú haszonszerzés céljából mielőbb elköltsék az uniós forrásokat.

Részlet a közmeghallgatás jegyzőkönyvéből Részlet a közmeghallgatás jegyzőkönyvéből

A projekt megvalósítása egyébként a Kisvárdán ismerős Alkossunk Várost Alapítvány feladata lesz, mely koncepciójában meglehetősen hasonló lesz a moziparkhoz. Itt is különféle világokat fognak megjeleníteni, lesz egyebek mellett indián falu, sztyeppék falva és HUN Natura Park is. A beruházó azzal számol egyébként, hogy naponta 100 látogatója lenne a filmparknak, hétvégén pedig 200.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.