4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szerdától nem fogadhatnak turistát a hazai szálláshelyek, de az Orbán-kormány csak az előzetes foglalások 80 százalékát kompenzálja. A foglaltsági szint eleve nagyon alacsony volt. Ausztriában a tavaly novemberi bevételek 80 százalékát adja az állam.

Az elmúlt hónapokban a belföldi vendégek még életben tartották a hazai turizmust, Orbán Viktor hétfői délelőtti bejelentései azonban padlóra küldik a teljes ágazatot. A miniszterelnök egyebek mellett elrendelte:

  • szállodák csak üzleti célból fogadhatnak vendégeket, turistákat viszont nem fogadhatnak
  • szállodáknál a zárás utáni első 30 napban a november 8-ig történő foglalások 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek feltétele lesz, hogy a munkavállalót nem bocsátják el és megkapják a fizetésüket.

A lapunk által megkérdezett szállodaipari szakember szerint bár benne volt a levegőben, hogy komolyabb szigorításokat rendelhet el a kormány az egyre rosszabb járványügyi számok miatt, a teljes bezárás mégis váratlanul érte az ágazatot. 

A magyar állam támogatásai a legsoványabbak. Zsebbe kéne végre nyúlni

- fogalmazott az évtizedek óta a szállodaiparban dolgozó szakember. Orbán Viktor is mindig Ausztriával példálózik, ezért megnéztük, hogy ott jelenleg milyen szábályok vonatkoznak a szállodákra. Az osztrák kormány október 31-én döntött úgy, hogy november 3-tól éjszakai kijárási korlátozást vezet be, a szállodáknak pedig egy hónapra be kell zárniuk. Viszont a vállalkozások kiesett bevételeit kompenzálják: az osztrák kormány a tavalyi azonos időszak bevételeinek 80 százalékát téríti meg számukra.

Tehát maga a tiltó határozat megegyezik, de a kompenzáció erősen különbözik, hiszen Magyarországon a november 8-ig történt foglalások 80 százalékát térítik meg. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke épp a napokban panaszkodott arra, hogy koronavírus-járvány második hulláma miatt a karácsonyi és a szilveszteri időszak sem tervezhető, csak remélni lehet, hogy az utolsó pillanatban még beindulhatnak az ünnepi időszakra szóló foglalások.

Még Orbán Viktor bejelentései előtt fogalmazott úgy, hogy az otthon maradó külföldiek, a következő hetekre és hónapokra vonatkozó előfoglalások elmaradása miatt ismét több hotel vált üzemszünetre, és nemcsak Budapesten, hanem a Balatonnál is. Vagyis a foglalási szint eleve nagyon alacsony volt, így a kormány által bejelentett 80 százalékos kompenzálás csak nagyon keveseken segíthet igazán.

Valószínűleg nem véletlen, hogy az Orbán-kormány csak a szigorításokban követi az osztrák mintát, a támogatások mértékében nem. Tavaly novemberben ugyanis remek időszakot tudhatott maga mögött a hazai turizmus, ezért ha most az osztrákokhoz hasonlóan a tavalyi azonos időszak bevételei után kellene kompenzálni a magyar szállásadókat, akkor az nagyon sokba kerülne.

A KSH számai szerint tavaly novemberben a  szálláshelyekre érkezett 448 ezer külföldi vendég 1,1 millió vendégéjszakát töltött el, míg a hazai vendégszám 473 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma pedig közel 1 millió volt. A szállodák kihasználtsága 60 százalék fölött volt, míg a teljes bruttó árbevételük 41 milliárd forintra ugrott. Vagyis ha osztrák példát követnénk, akkor legalább 30 milliárd forint kompenzálást csak novemberre át kellene utalni a szállásadóknak.

Főleg Budapesten drámai a helyzet, több olyan szálloda van, amely már tavasz óta zárva van, így összességében elképzelhető, hogy legalább egy évig zárva lesz például a Hotel Astoria vagy a Hilton. Ehhez képest Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón azt válaszolta a budapesti turizmus megmentésre irányuló kérdésünkre, hogy a budapesti szállodáknak át kell gondolniuk az üzleti modelljüket. Vagyis a külföldiek helyett magyarokkal kellene megtölteni a budapesti szállodákat.

A fővárosi turizmus nem épített a belföldi turizmusra. Nincs az a pénz, amivel a 80-90 százalékos kapacitás kihasználtságot ellensúlyozni lehetne. A hazai turizmusra kell építeni, ehhez az átálláshoz a kormány szívesen nyújt segítséget

- fogalmazott a miniszter. 

A mostani szigorítás keményebb a tavaszinál, ugyanis bár akkor is volt kijárási korlátozás és emiatt számos hotel bezárt, de ez nem volt kötelező. Emlékezetes, hogy a Balatonnál számos karantén-hotel működött. Például a balatonszemesi Szindbád hotelben 1 hét tartózkodás után +1 hét térítésmentes akcióval várták a vendégeket. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!