<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Szerdától nem fogadhatnak turistát a hazai szálláshelyek, de az Orbán-kormány csak az előzetes foglalások 80 százalékát kompenzálja. A foglaltsági szint eleve nagyon alacsony volt. Ausztriában a tavaly novemberi bevételek 80 százalékát adja az állam.

Az elmúlt hónapokban a belföldi vendégek még életben tartották a hazai turizmust, Orbán Viktor hétfői délelőtti bejelentései azonban padlóra küldik a teljes ágazatot. A miniszterelnök egyebek mellett elrendelte:

  • szállodák csak üzleti célból fogadhatnak vendégeket, turistákat viszont nem fogadhatnak
  • szállodáknál a zárás utáni első 30 napban a november 8-ig történő foglalások 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek feltétele lesz, hogy a munkavállalót nem bocsátják el és megkapják a fizetésüket.

A lapunk által megkérdezett szállodaipari szakember szerint bár benne volt a levegőben, hogy komolyabb szigorításokat rendelhet el a kormány az egyre rosszabb járványügyi számok miatt, a teljes bezárás mégis váratlanul érte az ágazatot. 

A magyar állam támogatásai a legsoványabbak. Zsebbe kéne végre nyúlni

- fogalmazott az évtizedek óta a szállodaiparban dolgozó szakember. Orbán Viktor is mindig Ausztriával példálózik, ezért megnéztük, hogy ott jelenleg milyen szábályok vonatkoznak a szállodákra. Az osztrák kormány október 31-én döntött úgy, hogy november 3-tól éjszakai kijárási korlátozást vezet be, a szállodáknak pedig egy hónapra be kell zárniuk. Viszont a vállalkozások kiesett bevételeit kompenzálják: az osztrák kormány a tavalyi azonos időszak bevételeinek 80 százalékát téríti meg számukra.

Tehát maga a tiltó határozat megegyezik, de a kompenzáció erősen különbözik, hiszen Magyarországon a november 8-ig történt foglalások 80 százalékát térítik meg. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke épp a napokban panaszkodott arra, hogy koronavírus-járvány második hulláma miatt a karácsonyi és a szilveszteri időszak sem tervezhető, csak remélni lehet, hogy az utolsó pillanatban még beindulhatnak az ünnepi időszakra szóló foglalások.

Még Orbán Viktor bejelentései előtt fogalmazott úgy, hogy az otthon maradó külföldiek, a következő hetekre és hónapokra vonatkozó előfoglalások elmaradása miatt ismét több hotel vált üzemszünetre, és nemcsak Budapesten, hanem a Balatonnál is. Vagyis a foglalási szint eleve nagyon alacsony volt, így a kormány által bejelentett 80 százalékos kompenzálás csak nagyon keveseken segíthet igazán.

Valószínűleg nem véletlen, hogy az Orbán-kormány csak a szigorításokban követi az osztrák mintát, a támogatások mértékében nem. Tavaly novemberben ugyanis remek időszakot tudhatott maga mögött a hazai turizmus, ezért ha most az osztrákokhoz hasonlóan a tavalyi azonos időszak bevételei után kellene kompenzálni a magyar szállásadókat, akkor az nagyon sokba kerülne.

A KSH számai szerint tavaly novemberben a  szálláshelyekre érkezett 448 ezer külföldi vendég 1,1 millió vendégéjszakát töltött el, míg a hazai vendégszám 473 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma pedig közel 1 millió volt. A szállodák kihasználtsága 60 százalék fölött volt, míg a teljes bruttó árbevételük 41 milliárd forintra ugrott. Vagyis ha osztrák példát követnénk, akkor legalább 30 milliárd forint kompenzálást csak novemberre át kellene utalni a szállásadóknak.

Főleg Budapesten drámai a helyzet, több olyan szálloda van, amely már tavasz óta zárva van, így összességében elképzelhető, hogy legalább egy évig zárva lesz például a Hotel Astoria vagy a Hilton. Ehhez képest Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón azt válaszolta a budapesti turizmus megmentésre irányuló kérdésünkre, hogy a budapesti szállodáknak át kell gondolniuk az üzleti modelljüket. Vagyis a külföldiek helyett magyarokkal kellene megtölteni a budapesti szállodákat.

A fővárosi turizmus nem épített a belföldi turizmusra. Nincs az a pénz, amivel a 80-90 százalékos kapacitás kihasználtságot ellensúlyozni lehetne. A hazai turizmusra kell építeni, ehhez az átálláshoz a kormány szívesen nyújt segítséget

- fogalmazott a miniszter. 

A mostani szigorítás keményebb a tavaszinál, ugyanis bár akkor is volt kijárási korlátozás és emiatt számos hotel bezárt, de ez nem volt kötelező. Emlékezetes, hogy a Balatonnál számos karantén-hotel működött. Például a balatonszemesi Szindbád hotelben 1 hét tartózkodás után +1 hét térítésmentes akcióval várták a vendégeket.