2019. június 7. 10:25
mfor.hu

Már nincs szükség a Kínából érkező áruk vámkezelését felgyorsításáért felelős miniszteri biztosra?

A csütörtöki Hivatali Értesítőben megjelent pénzügyminiszteri utasítás szerint Varga Mihály idő előtt, a kinevezés után fél évvel, június 15-i hatállyal visszavonja a 2018 végén kinevezett miniszteri biztos megbizatását. Akkor 2018. december 15-től 2020.december 15-ig nevezte ki Kovácsics Ivánt a Keleti Nyitás politikájának még hatékonyabb megvalósítása céljából a Kínai Népköztársaságból érkező kínai áruk vámkezelése áttekintéséért, annak elvárható ellenőrzöttségéért és az eljárások gyorsításáért felelős miniszteri biztosnak.

Kovácsics Iván (Fotó: MTI) Kovácsics Iván (Fotó: MTI)

Fél év után azonban visszavonja a megbizatást Varga Mihály. Az egyelőre nem ismert, hogy ez a miniszteri biztosi poszt üres marad-e és már nincs szükség ilyen szintű fókuszra a keleti nyitás terén, ahogy az sem, hogy Kovácsics Iván pedig kap-e újabb feladatot.

Néhány hónappal ezelőtt viszont Kovácsics arról nyilatkozott, hogy jelentősen megnőtt a kínai termékeket érintő vámeljárásokból befolyó bevétel, ahogy Kína és Magyarország közötti export-import forgalom is folyamatosan növekszik. A biztos akkor úgy vélte, ebben fontos szerepet játszik a magyar vámkezelés is, amelynek jó a megítélése. Megjegyezte, Magyarország is érdekelt az "Egy övezet, egy út" sikerében és szeretne részesülni a növekvő forgalom. Ennek fényében tűnhet most némiképp meglepőnek a biztosi megbizatás visszavonása.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!