Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Müller Cecília szerint a koronavírus-járvány veszélyesebb a náthánál. Új laborokat vonnának be a tesztelésbe.

Talán az operatív törzs legrövidebb koronavírus-járvány tájékoztatóján vagyunk túl, pedig 24 áldozatot követelt mára virradóra az országban a Covid-19, ami új csúcsot jelent. Nem egy egyszerű náthával állunk szemben - derült ki azonban így is a törzs szerdai kurta bejelentkezésén.

Müller Cecília (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)Müller Cecília (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Müller Cecília tisztifőorvos először az eddigi legfiatalabb áldozatról, egy 21 éves nőről beszélt részletesebben: súlyos agyvérzésben szenvedett, nála csak a laborvizsgálat igazolta a koronavírus pozitivitást, valószínűleg nem ez volt a halál oka.

Hozzátette: Magyarországon minden elhunytat hozzáadnak a koronavírusban elhunytak statisztikájához, ha bármikor is pozitív volt a vírustesztje. Hangsúlyozta: a 24 új elhunyt kétharmadánál szív- és érrendszeri megbetegedés volt az alapbetegség, a többieknél általában anyagcsere-probléma is állt a háttérben, így tehát a halálozás főbb okai megegyeznek a magyarok általános népbetegségeivel.

Ezt követően Müller Cecília a halálozások arányát ismertette a kezdettől a 40. hétig. Eszerint az egész pandémia alatt az egy hétre vetített legtöbb elhunyt április közepén volt, amikor 90 fő veszítette életét 7 nap leforgása alatt. Az elhunytak átlagéletkora a pandémia kezdete óta 76,4 év, ám a 40. héten már csak 72,7 volt, ami azt mutatja, hogy az elhalálozottak életkora valamelyest csökken.

70 év felett a nők, az alatt inkább a férfiak halálozási aránya magasabb. A koronavírus miatt elhunytak közül 52 főnél nem találtak társbetegséget a Covid-19 mellett. Müller Cecília arról is beszélt, hogy más európai országokhoz képest nálunk nem érzékelhető többlethalálozás. Nyáron - júliusban - még volt egy rövid időszak, amikor több halott volt a vártnál, de ennek oka nagy valószínűséggel a hőhullám volt.

Kiss Róbert rendőr alezredes elsorolta a legújabb hatósági statisztikákat, például 3 embert megbírságoltak, mert nem viselt maszkot a tömegközlekedésben. A többi 25 renitens megúszta figyelmeztetéssel. A rendőrség továbbra is ellenőrzi a hatósági házi karanténokat, jelenleg több mint 20 ezer ilyen van érvényben.

Mindössze két beküldött újságírói kérdésre érkezett válasz. Müller Cecília elárulta: a járványügyi adatok indokolják új laborok bevonását a tesztelésbe, illetve kibővítik a meglévő vizsgálati köröket. Folyamatban van egy nagy kapacitású labor bevonása is. Ennek egyik oka lehet, hogy a hatósági ár miatt több magánklinika már nem végez tesztelést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.