<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Még nincs végső döntés a szigorítás folytatásáról december 11-e után, de nem kizárt, hogy maradnak a korlátozások. Karácsony és szilveszter viszont külön elbírálás alá esik - jelentette be Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Orbán Viktor kormányfő különböző szakemberekkel konzultál a következő napokban, majd az operatív törzs elé viszi a hallottakat, s ezután dönt a kormány – várhatóan a jövő héten – arról, hogy fennmaradjanak-e a mostani szigorítások.

„Egyelőre még napi negatív csúcsokat döntünk a halottak és a fertőzöttek számában is. Most még nem lehet megmondani, hogy mikor érjük el a járvány második hullámának a tetejét, de biztosnak látszik, hogy nem jövőre, mint korábban gondoltuk, hanem még decemberben. Közel vagyunk hozzá.” – mondta Gulyás Gergely.

Fotó: MTIFotó: MTI

Gulyás Gergely még mindig jónak nevezte a magyar járványügyi adatokat európai összehasonlításban. A fertőzöttek arányát tekintve a 27 uniós ország között a 12-dik helyen állunk, a halottakét nézve az átlagnál jobb a helyünk. Az EU-ban egymillió főre 613, Magyarországon 526 elhunyt jut – ismertette.

A vakcinaszállítmányokról szólva kiemelte: most úgy tűnik, legkorábban december végén érkezhet az első nagyobb adag. A kormány az Európai Bizottságnál annyi vakcinát kötött le, ami az egész lakosságnak elegendő. Közben továbbra is tárgyalnak az izraeli, az orosz és kínai gyártókkal, hogy minél több forrásból legyen utánpótlás.

A járvány visszaveti a gazdaságot, ez a januári becslésekkel szemben magasabb mértékű csökkenést vetít előre éves szinten, ez most közel lehet a 10 százalékhoz. (Vagyis a januárban becsült 4 százalékos növekedés helyett 6 százalékos visszaeésés lehet) „Ilyen környezetben nem szabad adót emelni vagy a lakosság terheit növelni” – üzent az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak. Külön bírálta a Fővárost és egyes kerületeket azért, mert szelektív módon a helyi adókat emelni akarják, az I. kerület vezetését pedig azért, mert lakbéremelést tervez.

Utalt rá, hogy bármiféle adóemelést és az eddigi adókedvezmények megvonását megtiltották egy kormányrendeletben. Megismételte, hogy a Parragh László MKIK-elnök által javasolt iparűzési adóemelésről nem hoztak döntést.

Kérdésre válaszolva közölte: a két éves tervezés után hamarosan elindulhat a Budapest-Belgrád vasútvonal kivitelezése. A hitelszerződést még áprilisban aláírták, az átadás a mostani állás szerint 2025-ben lesz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.