Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Ma két hete, hogy a kormány döntött: meghozza azokat a járványügyi szigorító intézkedéseket, melyek november 11-én léptek hatályba. Jelenleg igen megosztó a járványgörbénk, pedig lassan letelik a 14 nap. Ausztria az első korlátozások után két héttel szigorított, vajon nálunk mi lesz a döntés?

A november 11-től hatályos szigorítások összefoglalva a következőkre terjednek ki:

  • este 8-hajnali 5 között kijárási tilalom
  • csak maszkban lehet már az utcákra kimenni
  • az éttermekben csak elvitelre lehet ételt rendelni, bezártak a vendéglátóipari helyek és színházak
  • a boltok este 19 óráig lehetnek nyitva a patikák és benzinkutak kivételével
  • a középiskolák távoktatásra álltak át,
  • a szállodák csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak
  • bezártak a fürdők, uszodák.

Kicsit csökkent a halálozás, viszont a lélegeztetőgépen és a kórházban kezeltek száma megugrott. Fotó: depositphotosKicsit csökkent a halálozás, viszont a lélegeztetőgépen és a kórházban kezeltek száma megugrott. Fotó: depositphotos

Gulyás Gergely miniszter a múl heti Kormányinfón kijelentette, a kormány két hét után mérlegeli, hogy mi legyen a korlátozásokkal. Hangsúlyozta: nem biztos, hogy új döntések születnek, de az eltelt két hétből valamiféle tendencia körvonalazódik talán.

Az országos tisztifőorvos pénteken úgy nyilatkozott az operatív törzs tájékoztatóján, bizakodásra ad okot, hogy nem növekednek tovább a fertőzésszámok, de korai még bármiféle következtetést levonni, hiszen a védelmi intézkedések bevezetését követően körülbelül két hétre van szükség, hogy látni lehessen annak eredményeit. Az elhunytak számában viszont négy-öt hétre is szükség lehet.

Ennek ellenére a Szegedi Tudományegyetem virológusa, Boldogkői Zsolt úgy vélekedett a hellovidek.hu-nak, hogy korai lenne következtetéseket levonni, hiszen ma még nem lehet tudni, hogy elegendőek voltak-e a meghozott intézkedések. Az biztos, hogy járványfékező hatásai vannak, de hogy ezek elég jelentősek-e, jelenleg még nem lehet tudni. Minden korlátozó intézkedés gátolja a vírus terjedését, a kérdés csupán az, melyik bizonyul hatékonyabbnak, melyik kevésbé. Minden intézkedéssel kapcsolatban lehet ellentmondásokat találni, de attól függ, hogyan nézzük a dolgokat. Viszont a határforgalom bármilyen logika szerinti csökkentése fékezi a járványt.

A kéthetes intervallum összevetéséhez érdemes összehasonlítani az adatokat. Míg november 11-én 4 673 új aktív fertőzött emberrel, 5803 kórházban kezelttel, 473 lélegeztetőgépen kezelt beteggel és 101 elhunyttal indultunk neki a szigorításoknak, addig november 23-án 3334 új aktív fertőzöttet regisztráltak (legutóbb október 31-én volt ilyen alacsony), 7461 kórházban kezelt beteg, 627 fő lélegeztetőgépen és 91 páciens halt meg az elmúlt 24 órában. Azaz hiába diagnosztizáltak kevesebb aktív beteget és van egy minimális javulás a halálozási adatokban, a lélegeztetőgépre kapcsolt és a kórházban kezelt betegek száma viszont drasztikusan megemelkedett. Ráadásul járványügyi szempontból fontosabb a hét- vagy tíznapos mozgóátlagok elemzése.

Mint ismeretes, Magyarország ’”laboratóriuma”, Ausztria a kezdeti korlátozásain két hét után szigorított: mivel a november 3-i szabályok ellenére sem csökkent a fertőzöttek és az elhunytak száma, ezért november 14-én december 6-ig további szigorításokat hozott meg az országban.

Ugyanakkor Csehország járványhelyzetében múlt héten javuló tendencia kezdődött a következetes korlátozások miatt, ezért jövő héten lazításokba fognak. Ehhez azonban tudni kell, hogy a cseheknél az október 5-től érvényben lévő szükségállapotot meghosszabbították november 20-ig, s így november elején tetőzött náluk a járvány, ennek köszönhetően elindult lefelé a járványgörbe.

Ha ebből indulunk ki, akkor a november 11-i magyar szigorítások december 10. körüli tetőzést, majd épp karácsony környékére a járványgörbe irányának lefelé mozdulását produkálhatják. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter egyébként nemrég szintén december 10-re tette a járvány tetőzését.

A magyar adatok tehát igen megosztóak, melyekből nem lehet egyértelmű pozitív tendenciát levezetni. Kérdés, hogy dönt az operatív törzs: követjük-e Ausztria példáját, vagy megelégszünk a november 11-én meghozott intézkedésekkel?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.