<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gyógyszerész Facebook-csoportjában a Gibraltárral kapcsolatos járványadatok kapcsán is arra figyelmeztet: ha 6 hónapnál régebbi az oltásunk, vegyük fel a harmadikat!

Gibraltáron az átoltottsági arány 118 (!) százalék - azért ennyi, mert beleszámítják a munka miatt ingázó spanyol állampolgárokat is. A lasosság száma közel 34.000 fő. A gibraltári kormány a közösségi oldalán posztolta ki, hogy egy adagot 40.787 főkét adagot 39.815 fő, harmadik adagot 94 fő, és első emlékeztető oltást 14.711 személy kapott - tette közzé Dobson Szabolcs gyógyszerész Koronavírus vakcináció nevű Facebook-csoportjában.

Örülnénk, ha gibraltári adatok lennének Magyarországon. Fotó: DepositphotosÖrülnénk, ha gibraltári adatok lennének Magyarországon. Fotó: Depositphotos

A gibraltári statisztikák szerint a harmadik oltás a legyengült immunrendszerűeknek a második adag után 21-28 nappal adott oltás, amit nem tekintenek emlékeztető oltásnak. Az emlékeztető oltást a 4-6 hónappal a második alapoltás után adott vakcinákra értik a nagy népesség számára.

Emellett Gibraltárban megkongatták a vészharangot, mert a múlt hétvégén 124 új fertőzést regisztráltak és az elmúlt héten az igazolt fertőzések száma 56 volt, szemben a szeptember 10-zel. Jelenleg 5 ember van kórházban, akik közül egyet az intenzív osztályon kezelnek.

hirdetés

Magyarország lakossága körülbelül 285-szerese a Gibraltáron élőkének, ahol emellett a népsűrűség is nagyobb. A gibraltári adatok Magyarországra vetítve azt jelentenék, hogy 1425 beteg lenne kórházban, akik közül 285-en lennének intenzív osztályon. Ehhez képest a hivatalos adatok Magyarországon a tegnapi adatok szerint (hiszen ma nem szolgáltatlnak adatokat) a következőek: 6122 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 613-an vannak lélegeztetőgépen.

Dobson Szabolcs szerint természetesen az almát a körtével nem érdemes összehasonlítani, a járvány eltérő szakaszában is lehetünk, de Gibraltár esete csak azt példázza, amit már korábban is írt:

Ami 6 hónappal korábban volt, az nem létezik. Vagyis az emlékeztető oltásoknak nagy jelentősége van amellett, hogy a gibraltári súlyos betegek aránya jóval kisebb a magyarországinak. Emellett ott átgondolt, sokrétű ellenintézkedéseket is tesznek.

Bejegyzése óta annyi történt, hogy a kormány elrendelte a beltéri maszkviselést. (De Ausztria az ország teljes lezárását).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.