<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Örülnek a pedagógus-szakszervezetek: a bíróság a javukra döntött. Azaz jogszerű a jövő hétfőre szervezett sztrájkjuk, nem kell azalatt is dolgozniuk, "csak" sztrájkolniuk.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Facebook-oldalán közölte a számára jó hírt:

"A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk. Ez egy elsőfokú bírósági végzés. A szakszervezetek a bíróságnak bejelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e. A szakszervezetek nem fújják le a sztrájkot, mindenkit arra bíztatnak, hogy a szervezést tovább folytassák, és egyben felhívják az intézményvezetők és fenntartók figyelmét, hogy ebben működjenek együtt a helyi sztrájkszervezőkkel. Bonyolítsuk le együtt és minél többen hétfőn reggel 8-10 óra között a figyelmeztető sztrájkot!"

Most tehát már tudjuk, a bíróság tisztába tette azt, hogy mi számít „elégséges szolgáltatásnak” a pedagógusok kétórás sztrájkja alatt. A kormány ugyanis azt szeretné, ha a munkabeszüntetés alatt is ugyanúgy tanítanának, mint egy normál munkanapon. De ez nem normál munkanap, a szakszervezetek a figyelmeztető sztrájkkal, majd a március 16-i egynapos munkabeszünetéssel azt szeretnék elérni, hogy követeléseiket - köztük a kötelező oltás felfüggesztését, a béremelést vagy a kötelező óraszámokra vonatkozó kéréseiket - teljesítse a kormány.

Itt az idő. Fotó: Depositphotos
Itt az idő. Fotó: Depositphotos

Nagy Erzsébet, a PDSZ munkatársa úgy látja, hogy a nehézségek ellenére az érdeklődés jelentős, sorra kapják a jelentéseket arról, hogy újabb és újabb iskolákban alakultak sztrájkbizottságok - nyilatkozta a 444.hu-nak.

Szerinte már több ezren jelezték a részvételi szándékukat a PDSZ-nél. Ahol szervezik a sztrájkot, ott a tantestület jelentős része bele is áll, 50-60 fős létszámokat jelentenek, és a kisebb települések intézményeiben is van 30-40 jelentkező, de a hétvégén lesznek pontos adatok a résztvevők számáról.

A PDSZ szerint az intézményvezetők többféleképpen próbálják megakadályozni a sztrájk szervezését. Nem engedik például, hogy a sztrájkbizottság az iskola informatikai rendszerét használja, így nem mehet ki a Krétán az értesítés a szülőknek, a tanárok nem küldhetik el a hivatalos iskolai mailcímükről a sztrájkolók várt létszámáról szóló jelentést a tankerületeteknek, vagy épp akkorra időzítenek tanári értekezletet.

Olyan is van, hogy az igazgató arról értesíti a szülőket, hogy küldjék be a gyerekeket felügyeletre a sztrájk ideje alatt, ugyanakkor a PDSZ szerint erre nincs jogszabályi alapjuk, mert a gyermekfelügyelet nem iskolai program, nem lehet kötelezően behívni a tanulókat. Nagy szerint ezzel a lépéssel „el akarják tüntetni, láthatatlanná akarják tenni a sztrájkot”. Ám reményxeik szerint a régóta várt bírói döntés többekben indíthat el változást. 

A szakszervezetek azt kérik, hogy a szülők csak a harmadik órára, tízre vigyék be a gyerekeket január 31-én.

A sztrájkot a Pedagógusok Szakszervezete is támogatja. 

Érdekesség, hogy az EMMI a bírósági döntés előtt kiadott egy nyilatkozatot, amiben megkérdőjelezte a sztrájk törvényességét. Mint írták: "A bírósági eljárással összefüggő határidők miatt már napokkal ezelőtt eldőlt, hogy nem lesz jogerős bírósági ítélet január 31-re, így már biztos, hogy nem lehet törvényes a hétfői pedagógussztrájk." Utóbbi álláspont egyébként nem újkeletű, hiszen ezt napok óta hangoztatják. Ennek kapcsán egyébként a szakszervezetek már korábban is azt hangoztatták, hogy ebben a kérdésben nem a minisztérium, hanem a bíróság kell, hogy állást foglaljon. A főleg azért EMMI mindent megtett, hogy elgáncsolja ők, a pedagógusok szerint a minisztérium a megegyezés helyett csak az időt húzta.