4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 13. havi nyugdíj kiutalása lényegesen javítja a legidősebbek életszínvonalát - ez azonban csak átmeneti állapot.

Amióta az Orbán-kormány néhány évvel ezelőtt elkezdte visszavezetni a 13. havi nyugdíjat, a február hónap mindig némi könnyebbséget hoz az érintettek számára. Különös tekintettel az alacsonyabb ellátásban részesülők esetében. A nyugdíjak megállapítása már önmagában is nehéz helyzetet teremt, főleg az elmúlt néhány évben, amikor az árak emelkedése miatt már egy magasabb, tavaly óta pedig extrém inflációs környezet alakult ki hazánkban. A kormány azonban rendre optimistábban áll ehhez a kérdéshez és a nyáron elfogadott következő évi költségvetésben foglalt alacsonyabb várt inflációval növeli az ellátásokat. Ugyan a rendszerben van mód ennek korrekciójára, míg az meg nem érkezik az idősekhez, addig gyakorlatilag a társadalom ezen rétege hitelezi az államot az elmaradt emeléssel egyenértékűen.

A februárban érkező 13. havi nyugdíj azonban nagyon sokat tud segíteni az érintettek helyzetén. Erre nagyon jól rávilágít következő összehasonlításunk is, melyben - lassan már szokás szerint - azt vizsgáljuk meg, hogy az adott jövedelemből hány alkalommal lehet megvásárolni a Privátbankár Árkosarát. Laptársunk immár 16 éve készíti el e felmérését, melynek alapját egy 30 termékből álló minta-élelmiszerkosár jelenti.

Az Árkosár-felmérés szerint februárban minden eddiginél többet, 36 440 forintot kellett fizetni egy bevásárlásért. Ez egyben azt is jelenti, hogy januárhoz képest alapesetben tovább romlott a nyugdíjasok helyzete, hiszen

az egyhavi átlagos nyugdíj (206 701 forint), mindössze 5,6-szori beszerzést tenne lehetővé a januári 5,8 után. A nettó minimálbér - melyet hagyományosan szintén bevonunk a vizsgálódásba - 4,2 beszerzést fedezne az egy hónappal korábbi 4,3 után.

Igen ám, de - ahogy a kormány is körbeharsonázta vele a sajtót és a nyugdíjasoknak is levelet írt róla - februárban kiutalták a 13. havi nyugdíj teljes, szintén emelt összegét is az érintetteknek. Hogy ez mennyit jelent egy érintett számára, azt megmutatja mostani elemzésünk.

Sok mindenre futja a 13. havi nyugdíjból. Fotó: Pixabay
Sok mindenre futja a 13. havi nyugdíjból. Fotó: Pixabay

Abban az esetben ugyanis, ha a 13. havi nyugdíjat teljes egészében februárban elköltené a nyugdíjas, akkor az Árkosárban szereplő termékkört 11,3 alkalommal tudná megvásárolni.

Persze, ez csak elméleti dolog, hiszen senki sem fogja az ellátást csupán élelmiszerekre elkölteni, noha a tartós élelmiszerek felhalmozása nem valóságtól elrugaszkodott dolog.

Ahogy az egyébként a lenti ábránkon is látszik, egy évvel ezelőtt februárban - amikor először fizette ki a kormány a teljes 13. havi nyugdíjat - még 11,9 alkalommal fedezte volna az Árkosár beszerzését. Az idei csökkenés arra világít rá, hogy hiába a 15 százalékos év eleji nyugdíjemelés, hiába voltak tavaly év közben a nyugdíjkorrekciók, az árak emelését képtelen teljes mértékben lekövetni és fedezni az ellátások növelése.

A minimálbéresek és egyben az alacsonykeresetűek a nyugdíjasokkal párhuzamosan egyre nehezebb helyzetben vannak, nekik ráadásul nincs extra egyhavi pluszjuttatás, ami levegőhöz juttathatná őket. Mint említettük, februárban az Árkosarat a nettó minimálbér 4,2 alkalommal fedezte a januári 4,3 után. Egy évvel ezelőtt még majdnem egy teljes kosárral többet ért a nettó minimálbér: akkor 5,1-szeri beszerzést fedezett a fizetés. Egyébként amennyiben a folyamat a következő hónapokban is kitart, akkor könnyen újabb mélypontra jut ebből a szempontból a minimálbér vásárlóereje. Jelenleg ugyanis akkora vásárolóerőt biztosít a minimálbér, mint amekkorát 2016-ban, vagyis hétéves mélyponton van jelenleg. Ám amennyiben 3,9-re csökkenne a beszerzések száma, az már nyolcéves mélypontot jelentene.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!