<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A 13. havi nyugdíj kiutalása lényegesen javítja a legidősebbek életszínvonalát - ez azonban csak átmeneti állapot.

Amióta az Orbán-kormány néhány évvel ezelőtt elkezdte visszavezetni a 13. havi nyugdíjat, a február hónap mindig némi könnyebbséget hoz az érintettek számára. Különös tekintettel az alacsonyabb ellátásban részesülők esetében. A nyugdíjak megállapítása már önmagában is nehéz helyzetet teremt, főleg az elmúlt néhány évben, amikor az árak emelkedése miatt már egy magasabb, tavaly óta pedig extrém inflációs környezet alakult ki hazánkban. A kormány azonban rendre optimistábban áll ehhez a kérdéshez és a nyáron elfogadott következő évi költségvetésben foglalt alacsonyabb várt inflációval növeli az ellátásokat. Ugyan a rendszerben van mód ennek korrekciójára, míg az meg nem érkezik az idősekhez, addig gyakorlatilag a társadalom ezen rétege hitelezi az államot az elmaradt emeléssel egyenértékűen.

A februárban érkező 13. havi nyugdíj azonban nagyon sokat tud segíteni az érintettek helyzetén. Erre nagyon jól rávilágít következő összehasonlításunk is, melyben - lassan már szokás szerint - azt vizsgáljuk meg, hogy az adott jövedelemből hány alkalommal lehet megvásárolni a Privátbankár Árkosarát. Laptársunk immár 16 éve készíti el e felmérését, melynek alapját egy 30 termékből álló minta-élelmiszerkosár jelenti.

Az Árkosár-felmérés szerint februárban minden eddiginél többet, 36 440 forintot kellett fizetni egy bevásárlásért. Ez egyben azt is jelenti, hogy januárhoz képest alapesetben tovább romlott a nyugdíjasok helyzete, hiszen

az egyhavi átlagos nyugdíj (206 701 forint), mindössze 5,6-szori beszerzést tenne lehetővé a januári 5,8 után. A nettó minimálbér - melyet hagyományosan szintén bevonunk a vizsgálódásba - 4,2 beszerzést fedezne az egy hónappal korábbi 4,3 után.

Igen ám, de - ahogy a kormány is körbeharsonázta vele a sajtót és a nyugdíjasoknak is levelet írt róla - februárban kiutalták a 13. havi nyugdíj teljes, szintén emelt összegét is az érintetteknek. Hogy ez mennyit jelent egy érintett számára, azt megmutatja mostani elemzésünk.

Sok mindenre futja a 13. havi nyugdíjból. Fotó: Pixabay
Sok mindenre futja a 13. havi nyugdíjból. Fotó: Pixabay

Abban az esetben ugyanis, ha a 13. havi nyugdíjat teljes egészében februárban elköltené a nyugdíjas, akkor az Árkosárban szereplő termékkört 11,3 alkalommal tudná megvásárolni.

Persze, ez csak elméleti dolog, hiszen senki sem fogja az ellátást csupán élelmiszerekre elkölteni, noha a tartós élelmiszerek felhalmozása nem valóságtól elrugaszkodott dolog.

Ahogy az egyébként a lenti ábránkon is látszik, egy évvel ezelőtt februárban - amikor először fizette ki a kormány a teljes 13. havi nyugdíjat - még 11,9 alkalommal fedezte volna az Árkosár beszerzését. Az idei csökkenés arra világít rá, hogy hiába a 15 százalékos év eleji nyugdíjemelés, hiába voltak tavaly év közben a nyugdíjkorrekciók, az árak emelését képtelen teljes mértékben lekövetni és fedezni az ellátások növelése.

A minimálbéresek és egyben az alacsonykeresetűek a nyugdíjasokkal párhuzamosan egyre nehezebb helyzetben vannak, nekik ráadásul nincs extra egyhavi pluszjuttatás, ami levegőhöz juttathatná őket. Mint említettük, februárban az Árkosarat a nettó minimálbér 4,2 alkalommal fedezte a januári 4,3 után. Egy évvel ezelőtt még majdnem egy teljes kosárral többet ért a nettó minimálbér: akkor 5,1-szeri beszerzést fedezett a fizetés. Egyébként amennyiben a folyamat a következő hónapokban is kitart, akkor könnyen újabb mélypontra jut ebből a szempontból a minimálbér vásárlóereje. Jelenleg ugyanis akkora vásárolóerőt biztosít a minimálbér, mint amekkorát 2016-ban, vagyis hétéves mélyponton van jelenleg. Ám amennyiben 3,9-re csökkenne a beszerzések száma, az már nyolcéves mélypontot jelentene.