2019. február 28. 13:25

Az MNB szerint adóemeléssel is küzdeni kell az egészség megőrzéséért.

Több érdekes javaslatot is megfogalmaz a tegnap publikált versenyképességi csomagjában a Magyar Nemzeti Bank. Az egészségügyi részben például arról írnak, hogy emelni kellene egyes, az egészségre károsnak ítélt termékek adóját.

Tovább emelkedhet a cigaretta ára Tovább emelkedhet a cigaretta ára

Amennyiben a kormány megfogadja a jegybank tanácsait, akkor drágulhat a virsli, a bacon, de többe kerülnének a cukrászsütemények és a röviditalok is. Vagy például a hamburger és a cigi.

Az ételek esetében a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetését javasolják, míg a rövideknél és a ciginél a jövedéki adó emelését tartják szükségesnek.

A hatályos adószabályok kilogrammonként, illetve literenként határozzák meg a neta összegét. Így például a már adóköteles sós snack esetében kilogrammonként 300 forint az adó összege, a cukrozott kakaópor esetében 85 forint. Ez persze nem jelenti azt, hogy a jegybank javaslata alapján besorolandó ételek is hasonló adózás alá esnének.

Az egyik nagy áruházlánc kínálatában a különböző márkájú és kiszerelésű virslit 219 és 2499 forint között lehet megvásárolni. Utóbbi egy kilogrammos kiszerelésben kapható, ennek az ára a 300 forintos termékadó alkalmazása esetén 2799 forintra emelkedne.

A cigaretta jövedéki adójának emelése folyamatos, szinte félévente igazítanak az adómértéken. A KSH két márkát vesz figyelembe az árkosarában, 20 darabos kiszerelésben: a Multifiltert és a Symphoniát. Előbbi átlagára 2018-ban 1190 forint volt, utóbbié 1080 forint. Itt egy újabb dinamikus adóemelés 1200 forint fölé lökheti a pakkok árát. A jegybank szorgalmazza továbbá az egységes csomagolás bevezetését - ez évek óta csúszik -, valamint a iskoláskorú fiatalok szemléletformálását.