<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Denevérszérumokkal végzett antitest-kimutatási kísérletekkel Magyarországon is azonosították az ebola rokonságába tartozó filovírust, melyben Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa is részt vett.

A filovírusok családjába tartozik az Afrikában előforduló Marburg-vírus, és már az európai kontinensen is azonosították 2002-ben spanyolországi denevérekben, később pedig a magyarországi denevérekben is, mégpedig az állatokban található RNS által azonosított Lloviut-vírus. Erről a MedicasXpress orvosi szaklap adott hírt, melyet az Index szúrt ki. 

A koronavírushoz hasonlóan zoonózissal, azaz állatról emberre is képes terjedni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fokozottan figyeli ezeket a kórokozókat, egy újabb pandémiás helyzet elkerülése miatt, ugyanis az ember közelében élő állatok miatt valós veszélyt jelenthetnek. Az új fertőzések nagy százalékát teszik ki az ilyen típusú betegségek. 

Már itt van Magyarországon is. Fotó: DepositphotosMár itt van Magyarországon is. Fotó: Depositphotos

Kemenesi Gábor vezetésével a Pécsi Tudományegyetem Nemzeti Virológiai laboratóriumának munkatársai a Simon Scott és Nigel Temperton által irányított Medway School of Pharmacy kutatóival együtt vizsgálták a LLOV-vírust – írta a brit tudományos portál. 

A denevérszérumokkal végzett antitest-kimutatási kísérletekkel Magyarországon is azonosították az ebola rokonságába tartozó filovírust, ugyanis a teszt pozitív lett.

A kutatócsoport kísérletei kimutatták, hogy a Lloviu képes emberi sejteket megfertőzni és szaporodni is, ami aggodalomra ad okot. Annál is inkább, mert az ebolával nem mutatott ki keresztaktivitást, ami azt jelenti, hogy a már létező ebola-szérumok nem biztos, hogy hatásosak a LLOV ellen is. 

A Greenwichi Egyetem víruslaborjának vezetője, Sinom Scott a koronavírus-járvány miatt európai virológusokból álló tudományos közösséget hozott létre, amely a denevérekben előforduló Lloviu-vírus, és más koronavírusok, valamint a veszettséget okozó lizsavírus emberre gyakorolt kockázatait vizsgálja Európa-szerte. 

Kemenesi Gábor kutatócsoportjának tudományos eredményét a Nature Communications szaklapban publikálták.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.