3p

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a kormány elítéli Oroszország katonai beavatkozását.

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely megerősítette a már ismert kormányzati álláspontot, miszerint

Magyarország nem küld katonát az Oroszország által megtámadott Ukrajnába és semmilyen fegyverszállítmányt nem enged át a magyar-ukrán határon, mert az – mint azt a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta – veszélyeztetné a Kárpátalján élők biztonságát.

Kihangsúlyozta: Magyarország érdeke, hogy ne sodródjon bele a háborúba.

A kormány mindent elkövet a menekültek segítése érdekében. Minden Ukrajnából érkezőnek belépést biztosítunk, méghozzá a szokásosnál gyorsabban – közölte Gulyás Gergely. Tájékoztatása szerint szerda estig mintegy 120 ezren léptek be az országba. A kormány összesen 600 ezer menekültre számít.

Gulyás Gergely  (Fotó: MTI)
Gulyás Gergely (Fotó: MTI)

Magyarország eddig hat segítségpontot nyitott meg a határnál, emellett eddig mintegy 600 millió forint értékben küldött segítséget Ukrajnába, köztük tisztálkodási szereket, 30 tonna élelmiszert és 100 ezer tonna üzemanyagot. Ezen túl 1 milliárd 350 millió forintos támogatást nyújtanak a segélyszervezeteknek. 282 millió forint jött össze a telefonos adományvonalon – tette hozzá Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára.

Magyarország minden olyan szankciót támogat, amelyet az EU megszavaz, noha komoly véleménykülönbségek vannak. Mindenesetre az Orbán-kormány semmit nem fog megvétózni, elítélik Oroszország katonai beavatkozását. Ugyanakkor a szankcióknál óvatosnak kell lenni – figyelmeztetett Gulyás Gergely,

mondván, nem szabad olyan intézkedést hozni, ami nekünk jobban fáj, mint a szankcionáltaknak. E tekintetben komoly véleménykülönbségek vannak az uniós országok között is.

Az energiaszektornál felmérték, hogy

ha a Paks által termelt árammennyiséget a piacról kellene beszerezni, akkor egy átlagos magyar háztartásnak havi 22 ezer, évi 260 ezer forint többletkiadása lenne (ez jóval alacsonyabb annál a fél-egymillió forintnál, mint amit Szijjártó Péter tegnap kilátásba helyezett).

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Magyarországnak jó néhány hónapra elegendő gáztartalék áll a rendelkezésére, a stratégiai gáztározók töltöttsége 54,4 százalék, szemben több uniós ország 14-28 százalékos arányával. Az energiaárak jelentős emelkedése kapcsán a miniszter egyértelművé tette, a kormány mindent elkövet a rezsicsökkentés fenntartása érdekében.

A háborús hatások miatt végelszámolás alá került Sberbank Magyarország Zrt. azon 12 önkormányzati ügyfelének, amelynek pénze ennél a hitelintézetnél befagyott, bérkifizetéséről a Magyar Államkincstár gondoskodik, egyúttal kedvezményes kamatozású hitelfelvételt biztosít nekik a bankbetétjeik erejéig.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!