2018. november 16. 07:39

Nem érzik magukra nézve kötelezőnek.

A civil szervezeteknek augusztustól bevallási és adófizetési kötelezettséget írnak elő a törvények a bevándorlással összefüggésben. Eddig azonban egyetlen ilyen szervezet sem vallott be különadót - közölte újságírói kérdésre Gulyás Gergely miniszter a tegnapi Kormányinfón.

Az adóhivatal kész lefolytatni a vizsgálatokat a miniszter szerint Az adóhivatal kész lefolytatni a vizsgálatokat a miniszter szerint

Vagyis három hónap alatt nem keletkezett ilyen kötelezettségük a szervezeteknek, vagy nem érzik magukra nézve kötelezőnek a jogszabályi rendelkezéseket. Egyes szervezetek - például a Transparency International - a törvény hatályba lépésekor deklarálták, hogy rájuk nem vonatkozik az előírás. Jelezték továbbá, hogy készek bírósági úton bizonyítani igazukat.

A Helsinki Bizottság közleményben tudatta álláspontját, mely szerint "semmi olyan tevékenységet nem folytatnak, amit a törvény adóztatni rendel". Mint írták, "az új adó első lépésben egyébként is a donorokra vonatkozik, és a támogatóink, az Európai Unió és az ENSZ mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól". Állításuk szerint ügyfeleik nem minősülnek bevándorlónak az adótörvény alapján.

A bevándorlási különadót akkor kell fizeni, ha anyagilag támogatják a bevándorlást segítő tevékenység magyarországi végzését, vagy az ilyen tevékenységet végző, magyarországi székhelyű szervezet működését.

Az adót alapesetben a támogatást nyújtónak kell bevallania és megfizetnie, egyben a bevallás tényéről nyilatkozatot kell adnia a támogatott szervezetnek. Az adó mértéke a nyújtott anyagi támogatás 25 százaléka. Ezt a kötelezettséget a támogatás nyújtását követő hónap 15-éig kell teljesíteni. Amennyiben a nyilatkozattétel elmarad, a támogatott szervezet válik adóalannyá, ilyen esetben a bevándorlást segítő tevékenység végzése során felmerült költség lesz az adóalap. A bevallással összefüggő kötelezettségeket ebben az esetben az anyagi támogatás felhasználását követő hónap 15-éig kell teljesíteni.

Az adótörvények alapján 50 százalékos adóbírság fenyegeti az adóalanyokat, ha nem nyújtanak be bevallást és nem fizetik meg a törvény szerinti adót. Lapunk több kérdéssel fordult nemrég a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, hogy megtudjuk, eddig mennyi különadó folyt be ezen a soron a hivatalhoz, és indítottak-e már eljárást civil szervezettel szemben a kötelezettség elmulasztása miatt. Választ eddig nem kaptunk, de a tegnapi Kormányinfón kiderült, hogy pénzt ebből még nem látott a költségvetés.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az adóhivatal szükség esetén lefolytatja a vizsgálatokat. Mintegy magyarázatként az eddig eredménytelen intézkedésre megjegyezte továbbá, hogy az éves bevallású szervezeteknek szeptember elejéig volt módjuk bevallani és megfizetni az adót.

A befolyt adót kizárólag határvédelmi feladatokra lehet(ne) felhasználni.