<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Cseh Katalinhoz köthető cégek pályázatainál minden rendben – ezt állapította meg a Pénzügyminisztérium helyszíni vizsgálata egy 2020 eleji jelentésben. Az ellenőrzés annak az évnek a februárjában kezdődött és majd egy hónapig tartott. A vizsgálatot Borenszki Ervin a Nógrád Megyei Önkormányzat MSZP-s képviselője kezdeményezte. Az elkészült jegyzőkönyv szerint a projekteknél releváns beszerzések történtek, semmiféle szabálytalanságra utaló gyanú nem merült fel. Mivel a szaktárca helyszíni vizsgálata 2020-ban nem talált szabálytalanságra gyanút adó okot, a 2018-ban leköszönt ügyvezetőnek, Cseh Katalinnak adú ásznak számító hivatalos papírja van a cégvezetői idejéről.

A "Cseh Katalin bombát” 2021. júliusában robbantotta Anonymus a Bennfentes.net oldalon. A témát felkapta a kormánypárti sajtó azt állítva, hogy miközben a pályázati pénzek eltűntek, érdemi beruházás nem történt. A Fidesz szécsényi elnöke, Varga Béla egyenesen úgy fogalmazott: hol a lé? Eddig nem publikált dokumentumok segítségével igyekszünk választ adni erre a kérdésre.

Az említett hírhozó, Anonymus szerint a Cseh Katalin, momentumos EP-képviselőhöz köthető cégek közel négy és fél milliárd forint európai uniós támogatást és 300 millió forintnyi állami támogatást nyertek el. Ezek közül a Pannónia Nyomda Kft-nek jelenleg Halász Gábor az ügyvezetője, de 2013 májusa és 2018 januárja között Cseh Katalin irányította a vállalkozást. A kft-t 2010-ben alapította Cseh Tibor, a momentumos politikus édesapja. A Pannónia Kft. és üzlettársai együttesen nyertek majd 5 milliárd forintot különböző pályázatokkal. Egyelőre konkrét szabálytalanságról nem jelent meg információ, de a fideszesek egybehangzóan csalásról beszélnek. Két neves fideszes politikus feljelentést is tett.

Szerkesztőségünk birtokába került egy hivatalos pénzügyminisztériumi levél, mely szerint 2020.február 18. és 2020. március 10. között helyszíni ellenőrzést tartottak a Mondat Nyomdaipari és Szolgáltató Kft. valamint a Royal Press Hungary Kft. GINOP-pályázaton nyertes projektjeinél (vagyis a támadások kereszttüzében álló vállalkozásoknál, amelyek a feljelentők szerint a Cseh Katalinhoz köthető cégháló részei.)

A levélben az áll, hogy a vizsgálatok „egyértelműen igazolják, hogy a két társaság a megvalósítási helyszíneken megtalálható, a tevékenységük végzésére alkalmas megvalósítási helyszínt bérelnek, szabálytalansági gyanúra adó ok nem került feltárásra. A megvalósuló projektek – döntő többségben – megvalósítási szakaszban vannak, műszaki és pénzügyi készültségük megfelelő, ezzel összhangban már releváns beszerzések is történtek.”

Eközben a témában megjelent cikkek állításai szerint a pénz eltűnt, miközben beruházás nem történt.

Alig egy évvel a pénzügyminisztériumi helyszíni vizsgálatot követően Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult, Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő pedig rendőrségi feljelentést tett csalás gyanúja miatt. A leleplezésekben nagyágyúnak számító és földrajzilag egymástól távol ténykedő két politikus egybehangolt fellépése Cseh Katalin ellen arról árulkodik, hogy a kormánypárt fogást remél találni az ellenzéken ebben az ügyben.

Információnk szerint a NAV rapid gyorsasággal megkezdte a nyomozást, Nógrád megyében az adóhatóság emberei már dolgoznak, tanúmeghallgatások folynak.

Két éve, 2019. november 21-én közgyűlést tartott a Nógrád Megyei Önkormányzat, ahol napirend előtti felszólalásra kért lehetőséget Borenszki Ervin, az ellenzéki MSZP képviselője. Vizsgálatot kért, mert feltűnt neki, hogy 2016 és 2019 között egy cégcsoporthoz tartozó két vállalkozás 1 484 539 870 forint vissza nem térítendő támogatást nyert Szécsénybe tervezett projektjeihez, ahol semmiféle munka nem látszott. Ahogy fogalmazott, „ebben szeretne segítséget kérni mindenek előtt elnök úrtól, hogy próbáljanak meg ennek az ügynek utánajárni”. Az elhangzottakat közgyűlési jegyzőkönyv tartalmazza.


Közgyűlés jegyzőkönyv

A közgyűlés fideszes elnöke, Skuczi Nándor megígérte, hogy megkeresi az irányító hatóságot és érdeklődik erről „a két konkrét támogatási kérelemről és annak jelenlegi állapotáról". Skuczi Nándor tartotta szavát, valóban tájékoztatást kért a Pénzügyminisztériumtól, ahol helyszíni vizsgálatot rendeltek el és mindent rendben találtak a Cseh Katalinhoz köthető projekteknél. Erről 2020. június 12-i érkeztetéssel hivatalos levelet küldtek.

A dokumentumból kiderül, a zavart az okozhatta, hogy a két cég elköltözött Szécsényből, mert a projekteket Szirákon valósítják meg. A változást a Cégbíróság is megkapta. „Szécsényi székhely, telephely, vagy fióktelephely a hatályos cégadataikban már nem szerepel” - olvasható a Pénzügyminisztérium levelében, amelyet a Nógrád Megyei Önkormányzat közgyűlése 2020. nyarán megkapott.

A nagy kérdés, hogy mi történhetett a háttérben, hogy lett a 2020-as baloldalról indult támadásból 2021-ben jobboldali bombasztori, Borenszki Ervin MSZP-s politikus helyét pedig hogyan foglalta el a jobboldalhoz köthető Anonymus?

Nógrád megye Magyarország legszegényebb megyéje és az Európai Unió ranglistáján is méltatlan helyet foglal el: hátulról a harmadik, mindössze egy román és egy bolgár megye szegényebb. Nógrád megye népessége folyamatosan csökken, az elvándorlás folyamatos. Nem túlzás azt mondani, hogy jellemzően csak azok maradnak, akiknek vagy nincs kitörési lehetősége, vagy hiányzik a szándék a kiemelkedésre.

Súlyosbítja a megye helyzetét, hogy rendkívül magas a képzetlen munkanélküliek száma. A statisztikák szerint az álláskeresők közel 50 százaléka alacsony iskolai végzettségű. Mindez - több évszázados hagyományokkal rendelkező - feudális, hűbéri viszonyrendszert hozott létre. Ezen nem változtatott a rendszerváltás sem. Az igazi tragédia, hogy a megyét a tehetséges értelmiségiek nagy része is elhagyja, sokszor csak azok vállalnak közéleti szerepet, akik a régióba évtizedek óta érkező modernizációs támogatások megcsapolásából élnek.

Nógrád megye gazdaságilag mintha el lenne átkozva: eddig több felzárkóztató program bukott el, miközben más elmaradott régióknak sikerült előrébb rukkolniuk. Az egyetlen remény, hogy az Európai Unió a szegény megyéknek kiemelt támogatást nyújt. Helyi forrásaink szerint épp az a cél, hogy a jól menő cégek ezeken az elmaradottabb vidékeken is beruházzanak. Az még teljes értékű tisztázásra vár, hogy a Cseh Katalinhoz köthető cégháló valóban érdemi tevékenységet végzett-e a térségben, mindenesetre ha hamisnak, politikailag motiváltnak bizonyulnak a vádak, az nem fogja erősíteni a vállalkozási kedvet a leszakadó térségekben - mondják nyilatkozóink. A GINOP-os pályázatoknak pont az a céljuk, hogy a gazdagabb területekről, tőkeerős vállalkozásokat irányítsanak át a szegényebb régiók felé, de az ilyen esetek elbátortalaníthatják a cégeket.

A GINOP pályázatokat formailag a Pénzügyminisztérium kezeli, de szinte kizárt, hogy ott olyan döntés szülessen, amiről nem tud, nem járul hozzá Balla Mihály megyei országgyűlési képviselő. Akit Orbán Viktor miniszterelnök személyesen bízott meg a területfejlesztési pénzek elosztásával, felügyeletével.

A sziráki helyszínA sziráki helyszín

Amit mai tudásunkkal ki lehet jelenteni: Cseh Katalinnak egy 2020. június 4-én született, bizonyító erejű okirata van arról, hogy a projektjeivel minden a legnagyobb rendben. Ő pedig jóval előbb, 2018-ban szállt ki a vállalkozásokból és lépett politikusi pályára. Politikailag már nem ilyen egyértelmű a kép, hiszen ezekben a térségekben gyakran egy személy köré csoportosul az informális és pénzügyi hatalom, aki és ami nélkül nehéz eredményesen vállalkozni. Azért nem véletlenül áll Magyarország az európai korrupciós lista élén holtversenyben Romániával és Bulgáriával.

Tény, hogyha valaki elmegy Szirákra, akkor kívülről nézve minden rendben lévőnek látszik. Felújítottak egy családi házat, amelyben irodákat rendeztek be. Az ott lévő cégek nevei szép réztáblákon olvashatók. A ház mellett pedig felépítettek egy vadonatúj mini üzemet, amelyben akár egy több száz milliót érő nyomdagép is szépen elfér. Az Európai Unió célja tehát, hogy az elmaradott térségekbe modern üzemek létesüljenek, akár meg is valósulhatott, ezért rendkívül izgalmas kérdés, hogy mi lesz a végkifejlet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.