<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Immár az orosz-ukrán háború immár 169. napjába léptünk. Mutatjuk az elmúlt órák legfontosabb történéseit.

  • Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy rakétákat lőtt ki az elfoglalt Zaporizzzsja atomerőmű környékéről, legalább 13 ember az életét vesztette és 10 ember megsebesült, mivel tudta, hogy Ukrajna számára kockázatos lenne viszonozni a tüzet. Emellett Ukrajna azt állítja, hogy Oroszország célba vette Marhanec városát, amely márciusban elfoglalt üzemében Moszkva szerint Ukrajna orosz katonákat lőtt ágyúkkal. 
  • Volodimir Zelenszkij késő esti videóbeszédében felszólította külföldi szövetségeseit, hogy küldjenek erősebb fegyvereket, egyúttal kijelentette, hogy Kijev „nem hagyja válasz nélkül a mai orosz lövedékeket a Dnyipropetrovszk régióban”. Valamint megfogadta, hogy a háború befejezése érdekében a lehető legtöbb kárt okozzák Oroszországban.
  • A brit védelmi miniszter azt mondta, szerinte a krími Saky légitámaszpont „jogos célpont” Ukrajna számára. „Oroszország illegálisan hatolt be, nemcsak 2014-ben, hanem most is Ukrajna területére” – indokolt Ben Wallace. „Ukrajnának az ENSZ-cikkely értelmében teljesen joga van megvédeni a területét, és megtenni a szükséges lépéseket a megszálló erőkkel szemben.”
  • Az oroszbarát szeparatisták azzal vádolták Ukrajnát, hogy szerdán a megszállt keleti Donyeck városában egy sörfőzdét lőttek, egy ember meghalt, s ammónia szivárgott, ami tüzet robbantott ki.

Az ukrajnai oroszbarát szakadár Donyecki Népköztársaság milíciájának tagjai 2A36 Hjacint-B 152 mm-es ágyúval ukrán célpontot lőnek a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Jaszinuvata térségében 2022. augusztus 10-én. Fotó: MTI/APAz ukrajnai oroszbarát szakadár Donyecki Népköztársaság milíciájának tagjai 2A36 Hjacint-B 152 mm-es ágyúval ukrán célpontot lőnek a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Jaszinuvata térségében 2022. augusztus 10-én. Fotó: MTI/AP

  • Az ukránok felszólították az EU-t, hogy tiltsa be az orosz turisták beutazási tilalmát, mivel egyes tagállamok azt mondják, Európa látogatása „kiváltság, nem emberi jog” a nyaralók számára. Zelenszkij a Washington Postnak azt mondta, hogy a „legfontosabb szankció” a határok lezárása, mert az oroszok elveszik valaki más földjét.
  • A Reuters jelentése szerint Kína, amelyet Oroszország szövetségesként keres, amióta a nyugat hidegen hagyta a vállát, az Egyesült Államokat nevezte a háború „fő felbujtójának”. Csang Hanhui, Kína moszkvai nagykövete a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott interjújában azzal vádolta Washingtont, hogy sarokba szorította Oroszországot a NATO védelmi szövetségének ismételt kiterjesztésével.
  • Az ENSZ arra számít, hogy az ukrán gabonát exportáló hajók iránti kérelmek száma nagyon megnő, miután Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ megállapodott a tranzitrendről – közölte szerdán Frederick Kenney, az ENSZ ideiglenes isztambuli koordinátora. Eddig 24 gabonaszállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket.
  • Észtország közölte, hogy behívta az orosz nagykövetet, és hivatalosan tiltakozott a légterének orosz helikopter általi megsértése miatt. A balti állam minisztériuma rendkívül súlyos és sajnálatos incidensnek tartja, hogy egy helikopter engedély nélkül repült át Észtország délkeleti része felett, az szerinte teljesen elfogadhatatlan.
  • A Reuters jelentése szerint Ukrajna tengerentúli hitelezői támogatták a közel 20 milliárd dollárnyi nemzetközi kötvény kifizetésének két évre történő befagyasztására vonatkozó kérését. Ukrajna miniszterelnöke szerint ez csaknem 6 milliárd dollárt takarít meg az országnak, miközben segíti a gazdaság stabilizálását és a hadsereg megerősítését.

(The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.