2018. március 1. 09:14

A globális gazdaságban az informatikai ismeretek és az angoltudás kábé ugyanaz, mint 100 éve az írás-olvasás tudás: ezek nélkül el lehet lenni, de rendes állást kapni nehéz (kivétel persze a politikusi karrier).

A gyerekekkel a múltkor végeztünk ennek kapcsán egy gyors papírfecnis számolást, ami kissé blőd, mégis rámutat, hogy milyen kevésből, milyen sokat lehetne javítani a magyarok nyelvtudásán. Tekintve, hogy Magyarország a nyelvtudást tekintve igencsak sereghajtó az EU-ban, érdemes lehetne anyanyelvi tanárokat hívni, ami nagyon sokat dobna a gyerekek nyelvtudásán.

nyelvtudás:

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Share_of_people_aged_25%E2%80%9364_...

A ksh adatai alapján 741 ezer gyerek jár általános iskolába, és az átlagos osztálylétszám 20 fő, azaz kb. 37000 osztály van.

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/oktat/oktatas1617.pdf

Ha hoznánk USA-ból, Angliából, Ausztráliából anyanyelvi tanárokat, és egy tanár minden héten 20 órát tartana, és minden osztálynak heti 2 anyanyelvi angolórája lenne, akkor 3700 anyanyelvi tanárra lenne szükség. Ha feltesszük, hogy havi 1 millió forintért tudunk szerezni ilyen tanárokat (szerintem tudunk), akkor ez éves 3700*12 millió = 44 milliárd forint, azaz évente 44 milliárdból óriásit lehetne dobni a magyarok nyelvtudásán, és indirekt módon a globális versenyképességünkön. Ezt abból gondolom, hogy a 14 éves fiam 7 éve hetente 4 anyanyelvi angolórára jár (iskola mellett) plusz az iskolai angol, és ezzel mostanra nagyjából felsőfokú szintre jutott (ott tartunk kb, hogy a filmeket angolul, segítségként angol felirattal nézzük, és mindent ért). Ha általános iskolában végig lenne a mostani "sima" nyelvoktatás mellett még heti 2 angol anyanyelvi órája a gyerekeknek, az azt jelenthetné, hogy a gyerekek nagy része nyolcadikra elérne egy társalgási/középfokú szintre. Ez a globális munkaerőpiacon a minimumelvárás, és ha ezt meg tudják csinálni a finnek, meg a hollandok, akkor nekünk is tudnunk kell ezt: az angol az új latin, muszáj mindenkinek megtanulnia.

Fotó: Pixabay Fotó: Pixabay

A populista/hatásvadász összehasonlítás pedig a következő: A Népstadion közel 200 milliárdba fog kerülni. Ebből majdnem 5 évig lehetne a fent vázolt programot folytatni. Biztos fontos a Népstadion, de úgy érzem kissé fontosabb lenne a magyar humántőke fejlesztése, mert ez az igazi befektetés a jövőbe. Tudom persze, hogy a fenti példa sok leegyszerűsítést tartalmaz, és nem is a pontosság a cél, csak a nagyságrendek bemutatása. Azt is tudom, hogy az egészségügyre is hozhattam volna hasonló példát, és hogy a túlméretezett állami szektor leépítéséből mindkét terület ugrásszerű fejlesztése kivitelezhető lenne.

És persze sajnos azt is tudom mit mondott Jean-Claude Juncker a politikusokról: "Mindannyian tudjuk mit kellene tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy ha megtettük, hogyan fognak újraválasztani bennünket"

http://www.bbc.com/news/world-europe-27679170


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.