2p

A Népszava úgy számol: Oroszország három hónappal ezelőtt tíz százalékig növelhette a gáz felénk alkalmazott, az irányadó, rekordközeli tőzsdei szintre rászámolt felárát.

A lap a KSH-nál frissen megjelent novemberi külkereskedelmi adatok alapján végzett számításokat. Eszerint az orosz gáztarifánk novemberben 13 százalékkal, ezer köbméterenként 2162 euróra csökkent, az ár alapjául szolgáló, TTF-nek nevezett holland gáztőzsde irányadó, szeptemberi mutatója azonban ennél is nagyobb mértékben, 15 százalékkal esett. Így az Orbán-kormány által oly sokat dicsért, 2021 végén megkötött magyar-orosz gázszerződés alapján a tőzsdei szintre rászámolt orosz felár az októberi 8 százalékról 10 százalékra nőtt - véli a Népszava.

A nyilvántartás szerint novemberben igen sok, 530 millió köbméter gáz érkezett Oroszországból, ami az új magyar-orosz gázszerződés 2021 októberi életbe lépése óta a legmagasabb érték. (Előtte viszont jóval nagyobb adagok érkeztek.) A gázért csak novemberben 1,1 milliárd eurót, 473 milliárd forintot fizettünk ki Putyinéknak.

Drágán töltik nekünk a gázvezetéket... Fotó: Depositphotos
Drágán töltik nekünk a gázvezetéket... Fotó: Depositphotos

A lap azt is megjegyzi: a novemberi átlagár köbméterenként, hazai fizetőeszközben meglehetős magas, 893 forint. A rezsicsökkentett lakossági ár 50 forint köbméterenként, a "lakossági piaci" ár 767 forint köbméterenként (amin belül 547 forint a nettó termékár).

A novemberben vásárolt orosz gázmennyiségért a tőzsdén ugyanazon időszak során feleannyit, 1155 eurót kellett volna fizetni. Ezzel az MVM, illetve a magyar állam 220 milliárd forintot takarított volna meg

- írja a Népszava cikke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!