<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Továbbra is egymást vádolják a zaporizzsjai atomerőmű területén végzett harci cselekményekkel az ukránok és az oroszok. Az ukránok egyre jobb hatékonysággal szedik le az orosz rakétákat, az orosz hadseregben morális és fegyelmi problémák üthették fel a fejüket - így telt a háború 193. napja.

  • Az orosz erők az éjszaka folyamán több lakossági célpontot is támadtak Mikolajivban - közölte a térség kormányzója, Vitalij Kim. Elmondása szerint lakóházak, valamint három kórház, két oktatási intézmény, egy szálloda és egy múzeum is megsérült. Ocsakiv településén több ezer tonna gabona semmisült meg egy gabonatárolóra mért csapás miatt.
  • Az Insider közzétett egy videót, amelyen orosz rakétarendszerek tüzelnek a zaporizzsjai atomerőmű területéről. A felvételen látható, hogy a rakéta-sorozatvetők az egyik energiablokk közvetlen közelében helyezkednek el. Az orosz fél viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrán fegyveres erők szombaton is nyolc, felfüggesztett lőszert szállító drónnal kíséreltek meg csapást mérni a zaporizzsjai atomerőmű területére, pedig a létesítnényben vannak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) képviselői. Az erőmű jelenleg egyébként csak egy tartalékvezetéken keresztül csatlakozik az energiahálózathoz.
  • Az orosz erők a harctéri fáradtság és a jelentős veszteségek mellett "morális és fegyelmi problémáktól" is szenvednek - közölte a brit védelmi minisztérium. A katonák fő sérelmei valószínűleg továbbra is a fizetésekkel kapcsolatosak, beleértve azt is, hogy nagy eséllyel nem fizetnek "jelentős harci bónuszokat" - áll a brit hírszerzés legutóbbi jelentésében.
  • Mikola Zsirnov tábornok, az ukrán főváros, Kijev katonai adminisztrációjának vezetője egy ukrán katonai hírportálnak adott interjújában kijelentette, hogy Ukrajna légvédelme elérte azt a hatékonysági szintet, amikor az orosz rakéták 50-70 százalékát a levegőben megsemmisítik. További javuláshoz több felderítő berendezés, repülési és légvédelmi rakétarendszerek lenne szükséges. Az ukrán légierő sajtószolgálata közölte, hogy vasárnap reggel két, vélhetően Iszkander típusú orosz rakétát semmisítettek meg. Ruszlan Sztrilec környezetvédelmi miniszter közlése szerint a háború februári kezdete óta Oroszország legalább 3500 rakétát lőtt ki Ukrajnára - írja az MTI.
  • A RIA Novosztyi hírügynökség az orosz védelmi tárcára hivatkozva vasárnap arról számolt be, hogy az orosz hadsereg a rádiókommunikációban - miként a második világháborúban - tuvai nyelven beszélő katonákat alkalmaz. Az ilyen "kódbeszéd" megfejthetetlen az ukrán lehallgatók számára. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tuvai származású - írja az MTI. Érdekesség, hogy ukrán részről korábban olyan videók láttak napvilágot, amelyen kárpátaljai katonák magyar nyelven kommunikáltak rádión, hogy megnehezítsék az üzenetek értelmezését az oroszok számára.
  • A Gazprom pénteken jelentette be, hogy a karbantartási művelet során olajszivárgást fedezett fel az Északi Áramlat utolsó turbinában, ami miatt nem újítja fel szombaton a gázszállítást a vezetéken keresztül, ahogy azt eredtileg eltervezte, hanem teljesen felfüggeszti. A Siemens korábban jelezte: ez a hiba nem indokolja a rendszer leállítását. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Rosszija 1 televízió vasárnap bemutatott Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorában azt mondta: nem a Gazprom, hanem a szankciókról döntő európai politikusok hibája, hogy Európa elutasította az Északi Áramlat gázvezeték turbináinak szervizelését, ami maga után vonta a lakossági áramszámlák növekedését - mondta. "Ha az európaiak teljesen abszurd módon úgy döntöttek, hogy megtagadják (.) a Gazprom tulajdonában lévő berendezések szervizelését, melyeknek a szervizelése egyébként szerződéses kötelezettségük, az nem a Gazprom hibája, hanem a politikusoké, akik a szankciókról szóló döntést meghozták" - mondta Peszkov. 
  • A Gazprom orosz energetikai vállalat viszont vasárnap azt közölte, hogy a Siemens Energy valójában kész segíteni az Északi Áramlat 1 gázvezeték elromlott berendezéseinek javításában, de az orosz vállalat az állítja, hogy egyszerűen sehol sincs alkalmas hely a munka elvégzéséhez. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az Északi Áramlat gázvezeték működésének felfüggesztésével kapcsolatban arról beszélt, hogy a jelenleg Németországban lévő, Kanadában megjavított turbina szervizelésének és visszaszállításának meg kell felelnie a szerződésben foglaltaknak.
  • Az Európai Unió elvárja Oroszországtól, hogy tartsa tiszteletben a meglévő energiaszerződéseket, de készen áll arra, hogy ha ezt nem teszi meg, válaszoljon a kihívásra - mondta Paolo Gentiloni gazdasági biztos.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.