5p

Az AstraZeneca-oltással kapcsolatos aggodalmak is szóba kerültek az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Sok a fiatal a kórházban, a brit variáns felborította a járványgörbét - viszont 850 ezer adag vakcina bekerült ma a rendszerbe.

49 ember szabálytalanul sétáltatta a kutyáját

A hosszú hétvégén összesen 2772 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt. A kijárási tilalomra vonatkozó szabály megszegése miatt 1893 emberrel szemben léptek fel, közülük 49-en a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályokat szegték meg - mondta el Kiss Róbert alezredes bevezetésként.

Egyre több fiatal kerül lélegeztetőgépre

Óriási sebességgel halad előre a harmadik hullám emelkedő szakasza - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Müller Cecília a március 16-i sajtótájékoztatón. Forrás: M1 / Youtube
Müller Cecília a március 16-i sajtótájékoztatón. Forrás: M1 / Youtube

A hosszú hétvége alatt 1126-an kerültek kórházba; náluk egyértelműen súlyosan zajlik a betegség. A brit mutáns nemcsak fertőzőképesebb, hanem fiatalabbakat fertőz meg és ők is rövid idő alatt súlyos állapotba kerülnek - az intenzív osztályokon egyre több fiatalt látni, mondta Müller Cecília. 9844 főt ápolnak már kórházban; már nemcsak új kórtermeket, hanem új részlegeket is kell nyitni. 1067-en vannak lélegeztetőgépen - idézte tovább a reggel közzétett statisztikát a tisztifőorvos.

Azt is elmondta: a szennyvíz elemzése azt mutatja, hogy az elkövetkező hetekben további emelkedéssel kell számolnunk; valamennyi járványügyi adatunk kedvezőtlenül alakul. A védőoltásoknak köszönhetően már kedvezőbb helyzetben lennénk, ha az eredeti, a járvány elején kimutatott, kevésbé fertőzőképes vírussal néznénk most szembe - a mutáns változatok miatt azonban teljesen megváltozott a járványgörbe a harmadik hullámban.

Változott a vírusmutánsok agresszivitása, rövidebb együtt-tartózkodás is elég ahhoz, hogy elkapjuk - válaszolta egy kérdésre később Müller Cecília. Az új variánsok fertőzőképessége erősebb, jellemzően a brit mutáns van jelen, a fertőzéseknek több mint 80 százalékánál ezt mutatják ki. 

Több mint 850 ezer vakcina került be a rendszerbe

Várjuk az oltóanyagot, de a vakcinák száma limitált - mondta. Minden oltóanyagot, amely beérkezik az országba, eloltunk; 120 510 adag Pfizer-vakcina érkezett ma, ezt elsősorban regisztrált időseknek szánják, de második körös oltásokra is jut belőle. Holnap 100 ezer Sinopharm-vakcina érkezik, s AstraZenecából is jön szállítmány a héten - ez azonban a korábban vártnál kevesebb lesz a gyártó jelzése alapján. A korábban beérkezett 280 ezer Szputnyik- és 450 ezer Sinopharm-vakcina vizsgálatát a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte, így azokat be lehet adni. 

A ma érkezett Pfizer-, valamint a megvizsgált és oltásra engedélyezett Szputnyik V- és Sinopharm-vakcinák száma tehát meghaladja a 850 ezret.

Egyelőre nem látszik összefüggés az AstraZeneca és a vérrögképződés között

Az AstraZeneca oltóanyagra külön kitért Müller Cecília, miután több országban is felfüggesztették az oltást ezzel a vakcinával. Az Európai Gyógyszerügynökség és a Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint 17 millió ember kapta meg ezt az oltást, közülük került ki 15 trombózisos és 22 tüdőembóliás eset. Arra a következtetésre jutottak, hogy az esetszám nem haladja meg az oltás nélküli időszak esetszámait, illetve sokkal nagyobb az esélye, hogy a koronavírus szövődményeibe belehalunk, minthogy bármi bajunk lenne a vakcinától. A vérrögképződést egyáltalán nem tudták az eddigi vizsgálatok ok-okozati összefüggésbe hozni az oltással - miközben egyébként maga a koronavírus-fertőzés okozhat vérrögképződést. A vizsgálatok mindenesetre továbbra is folynak az AstraZeneca-vakcinát illetően - mondta Müller Cecília; több szakmai grémium fog még állást foglalni az ügyben, egyelőre azonban nincs kimutatott összefüggés az oltás és a halálesetek között.

Az újságírói kérdések közül is sok vonatkozott az AstraZeneca-vakcina körül kialakult helyzetről - a korábbiakhoz csak annyit tett hozzá a tisztifőorvos, hogy

továbbra is a bizonyítékékon alapuló orvostudományra építenek, követik a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásait.

A cukorbetegek nagyobb veszélyben vannak

Még nem tudhatjuk, hogy egy-egy konkrét személynél hogyan zajlik le a betegség, a jövőben derülhet fény a genetikai háttérre, a befolyásoló tényezőkre - most egy friss tanulmányból az derül ki, hogy a cukorbetegségben szenvedőknél nagyobb eséllyel lesz súlyos a betegség lefolyása. 

Aki nemrég átesett a betegségen, csak később vegye fel az oltást

Mit tegyen az, aki néhány hónapja esett át a fertőzésen, és oltási behívót kap? A jelenlegi protokoll szerint 3 hónapig rendelkezik megfelelő ellenanyag-szinttel az, aki átesett a betegségen, így ezután az időszak után érdemes csak oltásért jelentkezni, mivel szűkös a vakcinamennyiség az országban - ismertette az ajánlást ilyen esetekre Müller Cecília. Ellenanyag-teszt készítésére nincs szükség, a 3 hónapot kell kivárni a gyógyulást követően a protokoll szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!