<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Várhatóan a Pünkösd utáni héten, május 26-28. között fogjuk elérni az 5 millió, koronavírus elleni beoltottat

- mondta el Gulyás Gergely a mai Kormányinfón.

Hozzátette: emiatt jövő héten a kormány újabb járványügyi lazításokról dönthet. Az már biztos, hogy május 28-tól ismét lehet majd lakodalmakat tartani.

Gulyás Gergely. (Korábbi felvétel. MTI/Máthé Zoltán)Gulyás Gergely. (Korábbi felvétel. MTI/Máthé Zoltán)

Mint fogalmazott,

május végével a járványügyi korlátozások nagy része gyakorlatilag megszűnik. 

Védettségi igazolvánnyal majdnem minden szolgáltatás igénybe vehető lesz, az ezzel nem rendelkezők viszont augusztusig biztosan nem vehetik igénybe ezek nagy részét.           

Gulyás Gergely szerint

június elejére vagy közepére mindenkit be tudnak oltani, aki regisztrált.  

A regisztráltak száma már elérte az 5 milliót, közölük eddig 4 millió 420 ezer embert oltottak be.  A 18 év felettieknek mintegy 56 százaléka kapta már meg legalább az első oltást.    

Ma megkezdődik a 16-18 évesek oltása is Pfizer-vakcinával. Emellett 141 ezer Pfizer-oltóanyagot „szétosztanak” azok között, akik a legrégebben regisztráltak. (A mai járványügyi számokról itt írtunk.)     

Hozzátette: sokan válogatnak a vakcinák között, ezért halad most lassabban az oltás.

A Kormányinfón elhangzott az is, hogy júniustól újraindulhatnak a gyerektáborok. Az oltás tényét pedig mobilapplikációval is lehet majd igazolni. 

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy

eddig mintegy 2 millió embert oltottak be a kínai Sinopharm vagy az orosz Szputnyik vakcinával.

Szerinte az ő védettségük semmivel sem rosszabb, mint azoké, akik nyugati oltóanyagot kaptak.

A kormány eddig hét országgal kötött megállapodást a védettségi igazolvány kölcsönös elfogadásáról.

Arra a kérdésre, hogy a német kormánnyal is tárgyal-e a magyar kormány az utazások kölcsönös engedélyezéséről "a vakcinák függvényében", Gulyás Gergely azt válaszolta: a német álláspont még nem tisztázott azzal kapcsolatban, hogy melyik oltóanyagot fogadják el, ugyanakkor a jó német-magyar kapcsolatok jegyében megállapodásra törekednek.

Utalt arra, hogy Németország is venne orosz vakcinát. (Erről itt írtunk részletesen:  Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.