2018. március 8. 12:24
mfor.hu

Februárban 1,9 százalékos volt az infláció, azaz a várakozásoknak megfelelően lassult. A második és harmadik negyedévben gyorsulásra lehet számítani, az év végén pedig a 3 százalék körüli szintet is elérheti az infláció.

Februárban 1,9 százalékos volt az éves infláció, januárhoz képest pedig 0,2 százalékos volt a drágulás. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy a múlt év utolsó hónapjaiban látott 2,4 százalékos és a januári 2,1 százalékos ütemhez képest lassulást jelentő 1,9 százalékos februári infláció megfelel a várakozásoknak.

A szakember közölte, hogy az inflációt lefelé húzta a bázishatás, emellett a tartós fogyasztási cikkek és az üzemanyagok ára is. Felfelé nyomták viszont az élelmiszerek és a szolgáltatások. „Bár a tartós fogyasztási cikkek iránt jelentős a lakossági kereslet, ennek ellenére ebben a termékkörben nem látható jelentősebb drágulás, ami az alacsony importált inflációnak köszönhető. A szolgáltatásoknál látható egy mérsékelt drágulás, ennek egyik oka a lakossági kereslet. Másik oldalról pedig a szolgáltatóknál végrehajtott béremelések miatt emelkedik a szolgáltatások ára” – fogalmazott a szakember.

Németh Dávid szerint a februári 1,9 százalékos infláció lehetett az idei mélypont, márciusban stagnálás vagy a februárinál valamivel magasabb érték várható. A második negyedévtől gyorsulhat az infláció, főként a harmadik negyedévben várható nagyobb tempó. A jelenlegi kilátások alapján decemberre az infláció elérheti a 3 százalékot, így az éves infláció 2,5 százalék körül lehet.