2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Utoljára hét és fél éve, 2013 októberében kellett annyit fizetni a benzinért és a gázolajért, mint amennyit a pénteki újabb, literenként átlagban bruttó 3-3 forintos emelés következtében kell.

Alig két napig élnek a mától 6-6 forinttal magasabb üzemanyagárak. Pénteken is emelkedik a benzin és a gázolaj ára a hazai kutakon, mindkét üzemanyagfajta esetében bruttó 3-3 forinttal nő a literenkénti átlagár - derül ki a holtankoljak.hu közléséből.

Hol vannak már a 400 forint alatti árak? Fotó: MTI
Hol vannak már a 400 forint alatti árak? Fotó: MTI

Így március 12-én az alábbi átlagárakat tapasztalhatjuk a kutakon: 

95-ös benzin: 431 forint/liter

Gázolaj: 438 forint/liter

Bár a péntektől érvényes emelés mértéke csak a fele a mainak, ez azt jelenti, hogy utoljára ilyen sokat mintegy hét és fél éve, 2013 októberében kellett leszurkolniuk az autósoknak a hazai üzemanyagtöltő-állomásokon.

A pénteki emelést az alapozta meg, hogy az északi-tengeri Brent típus hordónkénti ára a hét elején 71 dollár fölé ment. Bár azt követően korrigált, s ma már közel 6 százalékkal áll alacsonyabban, valamivel 67 dollár felett, nincs garancia arra, hogy ezen a szinten is marad, s nem ugrik fel ismét olyan gyorsan a jegyzés, mint azt tette az elmúlt időszakban. Érdemes lesz figyelni a mai nap folyamán közzéteendő amerikai kőolajkészlet-adatokat, azok ugyanis befolyással lehetnek a világpiaci árak alakulására. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!