<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Meghökkentő mértékben szabadultak el az indulatok a közép-ázsiai Kazahsztánban azután, hogy a kormányzat arról döntött, hogy eltörli az üzemanyagárak plafonját, ennek következtében pedig jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A kormány már lemondott, a hatalom most az államfő kezében van, a konfliktus megoldásának módja azonban egyelőre még nem egyértelmű.

A posztszovjet ország történelme több mint 20 évig szinte teljesen Nurszultan Nazarbajev elnökről szólt, ő 1991-től irányította Kazahsztánt, a hatalmat csupán 2019-ben adva át a szellemi örökségét szinte minden szempontból követő, és orosz támogatást élvező Kászim-Zsomart Tokajevnek, aki jelenleg is hatalmon van.

A tüntetések direkt kirobbanásához közvetlenül az LPG-árak megemelkedése vezetett, azonban Erika Marat a Washington-i Egyetem professzora egy podcastban adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy ez sokkal inkább csak a lángot fellobbantó gyufa volt, mint a tűz valódi oka, hiszen a kazahsztáni lakosság több éve egyre elégedetlenebb. Mint mondta, az olajban rendkívül gazdag ország lakói elvétve éreznek ebből a gazdagságból bármit is, és a mindent átszövő szegénység, korrupció és gazdasági egyenlőtlenségek mellett mindeközben a rezsim nagyjai elképesztő gazdagságban élnek. Ez utóbbira egyébként jó példa az is, hogy a 24.hu cikke szerint a volt elnök, Nazarbajev és családja már elmenekült Kazahsztánból, feltehetőleg az elmúlt 20 évben összevásárolt nyugati luxusingatlanjaik egyikébe.   

Miért tüntetnek?

A tüntetések már rég nem csak az üzemanyagárakról szólnak, és ez a hozzájuk kapcsolódó kommunikációs narratívában is meglátszik a professzor szerint. A kazah utcákon most több csoport is tüntet, hiszen míg az ország nyugati részében a jobban szervezett szakszervezetek álltak elő követelésekkel, addig a városokban például az Oyan aktivistái tüntetnek - a főleg fiatalokból álló szervezet még a 2019-es hatalomátadás során jött létre, és azért küzd, hogy valódi politikai változás történjen az országban.

A különböző szervezett csoportok mellett azonban megjelent a hétköznapi emberek ereje is, hiszen a munkásosztály és az alsó-középosztály tagjai nagy számban érkeztek a városokba a környező falvakból azért, hogy bár szinte teljesen szervezetlenül, de csatlakozzanak a tüntetéshez.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.