<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Október 1. és 16. között online is ki lehet tölteni a népszámlálási adatlapot. A KSH szerint a kérdőíven szereplő kérdéseket az interneten fél óra alatt meg lehet válaszolni.

Október 1-jén 0 órakor elindult a 2022. évi népszámlálás. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lapunkhoz is eljuttatott közleménye kiemeli, a kérdőív online is kitölthető október 1. és 16. között.

A – hivatalos nevén – nép- és lakásszámlálás a KSH által tízévente lebonyolított legnagyobb statisztikai adatgyűjtés. Az egész országban egyidőben, azonos tartalommal és egységes módszertani alapon végrehajtott adatfelvétel kiterjed minden lakásra és személyre. A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről – áll a KSH kommünikéjében.

„A népszámlálás sikerességéhez mindenki közreműködésére szükség van. Csak akkor lehet sikeres az adatgyűjtés, ha mindenki részt vesz benne, azaz kitölti a kérdőívet. A kérdőívek kitöltésével egymásnak segíthetünk, a jövőnket támogathatjuk, határozhatjuk meg. Ezt fejezi ki az idei népszámlálás mottója: Feleljünk, egymásért!”

– mondta el online sajtótájékoztatóján Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

Az szervezet vezetője ismertette, október 1. és 16. között mindenki önállóan, az interneten keresztül is kitöltheti a népszámlálási kérdőívet a postán megkapott felkérőlevélben található belépési kód segítségével. Hozzátette, amennyiben valaki nem találja a belépési kódot tartalmazó felkérőlevelet, az Ügyfélkapun keresztül tud új belépési kódot igényelni. Kérdés esetén a népszámlálás weboldalán, illetve az erre a célra létrehozott ingyenes telefonszámon lehet érdeklődni.

„Az online kitöltés a leggyorsabb és legkényelmesebb módja az egyébként törvény szerint kötelező adatszolgáltatásnak. A kérdőív megválaszolása egy átlagos család esetében körülbelül fél órát vesz igénybe számítógépen vagy bármely, internetkapcsolattal rendelkező mobileszközön. A 2011-es népszámlálás volt az első, amikor már lehetőség volt online válaszadásra is. Az azóta végbement technikai fejlődés, valamint az okoseszközök és az internet mai elterjedtsége lehetővé teszi, hogy idén ez legyen az adatszolgáltatás elsődleges módja” – hívta fel a figyelmet Kovács Marcell, a KSH népszámlálási projektvezetője.

A szervezők azt is megjegyezték, az online kitöltők nyereményjátékban is részt vehetnek.