Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Az osztrák tulajdonban lévő hitelintézet elemzői a magyar gazdaságtól a három hónappal korábbinál 0,3 százalékponttal magasabb, 3,7 százalékos bővülést várnak 2019-ben.

Ezt alapvetően a jó évkezdetnek tudják be, számításaik szerint az első negyedévben 5 százalékkal nőhetett a magyar gazdaság – közölte Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Ám az év további részében lassulás jöhet, ami aztán 2020-ban fokozódhat, aminek következtében 2020-ban már csak 2,7 százalékkal nőhet a hazai GDP. Ami azt jelentheti, hogy mivel az euróövezet gazdasága csupán 1 százalék körül bővülhet, Török Zoltán szerint Magyarország felzárkózása folytatódhat.

Az idén már nem számítanak monetáris szigorításraAz idén már nem számítanak monetáris szigorításra

A hazai gazdaság növekedésének motorja a múlt évhez hasonlóan 2019-ben is a fogyasztás lehet. Amihez megfelelő muníciót adhat, hogy a bérek az idén is közel tíz, jövőre pedig 8 százalékkal emelkedhetnek. Az általános jövedelmi helyzetet javíthatja a Raiffeisen elemzői szerint, hogy a várakozásaik alapján a tavalyihoz hasonlóan az idén is bővülhet a foglalkoztatás.

Valamint az, hogy az infláció, ha lassan is, de mérséklődhet. Ez azt jelenti, hogy az áprilisi pénzromlás az üzemanyagárak miatt még a márciusi 3,7 százalékos többéves csúcsnál is magasabb lehet. De mivel Török Zoltán szerint a jelenlegi magas világpiaci olajárak már nem tarthatók fenn, a hazai infláció később már csökkenhet, az év végén már 3,3 százalék lehet, 2020-ban pedig a 3 százalékos szint alá mehet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által figyelt adószűrt maginfláció ugyan 4 százalék környékére mehet fel az év második felében, a Raiffeisennél mégsem számítanak arra, hogy az MNB a márciusi, nemkonvencionális eszközökkel végrehajtott szigorításon felül az idén hasonló lépéseket hajtana végre, különösen nem emelhet kamatot.

A külső környezet romlása, mindenekelőtt a Magyarország fő exportfelvevő piacának számító Németország lassulása következtében a hazai gazdaság nettó kivitele mérséklődhet, ami a folyó fizetési mérleget már deficitbe fordíthatja át.

A beruházások növekedése is alacsonyabb lehet 2019-ben, közel tíz százalék, a korábbi évek 15-20 százalékos ütemével szemben. 2020-ban pedig már a beruházások 4 százalékos esésére számítanak a Raiffeisen elemzői, méghozzá az uniós pénzek apadása miatt. Utóbbi jellemezte a 2016-os évet is, ami 12 százalékkal vetette vissza a beruházásokat. Hogy most csak harmadennyivel, amögött a magasabb fogyasztás áll.

Az államháztartás eredményszemléletű hiánya a tavalyihoz hasonló, alacsony szintű maradhat, a magas fogyasztás miatt az állami adóbevételek növekedhetnek, emiatt továbbra is laza lehet a költségvetési politika. Magyarul, a gazdaságpolitika tehát nem fogja hűteni a GDP növekedését, hanem inkább támogatja ­– jelentette ki Török Zoltán.

Aki azt várja, hogy a Moody’s Investors Service a másik két nagy nemzetközi hitelminősítőt – az amerikai Standard & Poor’s-t és a brit Fitch-et követve – jövő heti ülésén felminősíti Magyarországot. Erre alapozva várnak a Raiffeisennél az év hátralévő részében 320 forint körüli euróárfolyamot, noha jelenleg e szintnél magasabban, 322 forint felett tanyázik az uniós pénz egysége.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.