<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Csütörtök este jelent meg az erről szóló kormányrendelet.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint engedély nélkül dolgozhatnak a harmadik országbeli (vagyis EU-n és Európai Gazdasági Térségen kívüli külföldi) állampolgárok a paksi beruházás fő- és alvállalkozóinak. A témával kapcsolatban két rendelet is megjelent. Az egyik magáról a foglalkoztathatóságra vonatkozik, miszerint a Magyarország területén végzett munka esetén nincs szükség engedélyre „a  törvény alapján meghatározott fővállalkozó, vagy annak a  törvény alapján meghatározott alvállalkozója általi – a  beruházással összefüggésben történő – magyarországi foglalkoztatásához, ideértve a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást is”.

A másik szerint pedig a Paksi Atomerőmű két új blokkjának „tervezésével, beszerzésével, létesítésével, üzembe helyezésével, valamint az üzemeltetésre történő előkészítésével” összefüggő külföldi munkaerő-foglalkoztatással kapcsolatos eljárásban a megyei kormányhivatalnak sem kell szakhatóságként részt vennie. Vagyis ez jelentős könnyítést jelenta projekt és a munkaerő szempontjából.