Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Májusában az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól.

Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 27,6 százalékkal csökkent - közölte második becslését a KSH. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban is jelentős volt. Kiugró visszaesés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent.

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

2020. májusban:

  •  Az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt májusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
  • Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 15,6 százalékkal nőtt.
  • Az ipari export volumene 32 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 27 százalékát képviselő járműgyártás kivitele kiugróan, 51 százalékkal, míg a 17 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 18,3 százalékkal esett vissza.
  •  Az ipar belföldi értékesítése 19,7, ezen belül a feldolgozóiparé 24 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.
  •  Az iparon belül döntő súlyt (95%) képviselő feldolgozóipar termelése 32, a bányászaté 18,5 százalékkal visszaesett. Az energiaipar kibocsátása 6,2 százalékkal csökkent.
  • A feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene. A legnagyobb mértékben, 53 százalékkal a feldolgozóipari termelés 21 százalékát képviselő (a legnagyobb súlyú) járműgyártás maradt el az egy évvel korábbitól. 
  •  A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 21 százalékkal csökkent. 
  •  Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártását kevésbé érintette a járvány. A termelés volumene 12 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos hónapjában, mindkét értékesítési irányban visszaestek az eladások. A legnagyobb súlyt (23%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 19,5 a második legjelentősebb italgyártás 10,1 százalékkal csökkent. Mindössze három alágazatban nőtt a termelés. A két legkisebb súlyú közül, a halfeldolgozás, -tartósítás 12,9, a dohánytermék gyártása 5,6 százalékkal emelkedett, míg a nagyobb súlyú növényi, állati olaj gyártása 9,8 százalékkal bővült.
  •  A közepes súlyú alágak közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 27, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 33 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
  •  A legkisebb mértékben, 3,4 százalékkal a gyógyszergyártás csökkent, itt az előző hónapban még növekedést mértünk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

„A részletes májusi adatok azt mutatják, hogy az áprilisi mélyponthoz képest valamelyest javult az ágazat teljesítménye, de a koronavírus-járvány miatti sokk eredményeként nagyon mélyről kell visszakapaszkodnia az ágazatnak” - kommentálta a friss adatsort Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátette: „Az autógyártás éves szinten lényegében megfeleződött, részben ezzel magyarázható a több mint 30 százalékos májusi visszaesés, de a többi fontos ágazat is negatív tartományban zárta a hónapot.”

Mi történt ötéves távlatban?
Az ipar májusi teljesítménye 2015-höz képest – a szezonálisan és munkanaphatással korrigált adatok szerint - 15,7 százalékos elmaradást mutatott májusban. Az alágazatok fele növekedett, a másik fele viszont csökkent. A legfontosabb alszektorok közül a járműgyártás 42,3 százalékkal van az öt évvel ezelőtti szint alatt. Akadnak azonban olyan ágazatok, amelyek 2015-höz képest még pluszban vannak, ilyen például a villamosberendezések, valamint az elektronikai és optikai eszközök, valamint számítógépek gyártása, igaz, ezeknél is jelentős volt a visszaesés. Vannak olyan alágazatok is, amelyeket kevésbé érint a koronavírus-válság, ezért ötéves összevetésben növekedést mutatnak, ilyen alágazatnak számít többek között az élelmiszeripar és a gyógyszergyártás.A szakember szerint az ipari adatokból az látszik, hogy nem várható gyors kilábalás. Már csak azért sem mert a feldolgozóipari alágazatokban az új megrendelések volumene 38 százalékkal maradt el a tavaly májusitól, a belföldi megrendeléseknél 30, a külföldieknél pedig 39 százalékos volt a csökkenés. A magyar ipar teljes rendelésállománya 8,5 százalékkal mérséklődött éves szinten.

Egyelőre nem lehet pontos prognózist adni arra, hogyan teljesít a következő hónapokban a magyar ipar, ugyanis mind a külső, mind a belső kereslet alakulása bizonytalan. „Bár a gyárak többségében már megkezdődött a termelés, de a járvány előtti termelési szinttől még messze van az ipar. Ráadásul több magyar autógyár a napokban bejelentette, hogy lesz nyári leállás, részben azért, mert még nem futott fel a kereslet a nemzetközi autópiacon” – tette hozzá. Németh Dávid a jelenlegi forgatókönyvek alapján nem kizárt, hogy az évet két számjegyű hanyatlással zárja a szektor.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.