5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Májusában az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól.

Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 27,6 százalékkal csökkent - közölte második becslését a KSH. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban is jelentős volt. Kiugró visszaesés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent.

(Fotó: Pixabay)
(Fotó: Pixabay)

2020. májusban:

  •  Az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt májusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
  • Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 15,6 százalékkal nőtt.
  • Az ipari export volumene 32 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 27 százalékát képviselő járműgyártás kivitele kiugróan, 51 százalékkal, míg a 17 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 18,3 százalékkal esett vissza.
  •  Az ipar belföldi értékesítése 19,7, ezen belül a feldolgozóiparé 24 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.
  •  Az iparon belül döntő súlyt (95%) képviselő feldolgozóipar termelése 32, a bányászaté 18,5 százalékkal visszaesett. Az energiaipar kibocsátása 6,2 százalékkal csökkent.
  • A feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene. A legnagyobb mértékben, 53 százalékkal a feldolgozóipari termelés 21 százalékát képviselő (a legnagyobb súlyú) járműgyártás maradt el az egy évvel korábbitól. 
  •  A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 21 százalékkal csökkent. 
  •  Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártását kevésbé érintette a járvány. A termelés volumene 12 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos hónapjában, mindkét értékesítési irányban visszaestek az eladások. A legnagyobb súlyt (23%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 19,5 a második legjelentősebb italgyártás 10,1 százalékkal csökkent. Mindössze három alágazatban nőtt a termelés. A két legkisebb súlyú közül, a halfeldolgozás, -tartósítás 12,9, a dohánytermék gyártása 5,6 százalékkal emelkedett, míg a nagyobb súlyú növényi, állati olaj gyártása 9,8 százalékkal bővült.
  •  A közepes súlyú alágak közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 27, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 33 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
  •  A legkisebb mértékben, 3,4 százalékkal a gyógyszergyártás csökkent, itt az előző hónapban még növekedést mértünk.

„A részletes májusi adatok azt mutatják, hogy az áprilisi mélyponthoz képest valamelyest javult az ágazat teljesítménye, de a koronavírus-járvány miatti sokk eredményeként nagyon mélyről kell visszakapaszkodnia az ágazatnak” - kommentálta a friss adatsort Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátette: „Az autógyártás éves szinten lényegében megfeleződött, részben ezzel magyarázható a több mint 30 százalékos májusi visszaesés, de a többi fontos ágazat is negatív tartományban zárta a hónapot.”

Mi történt ötéves távlatban?
Az ipar májusi teljesítménye 2015-höz képest – a szezonálisan és munkanaphatással korrigált adatok szerint - 15,7 százalékos elmaradást mutatott májusban. Az alágazatok fele növekedett, a másik fele viszont csökkent. A legfontosabb alszektorok közül a járműgyártás 42,3 százalékkal van az öt évvel ezelőtti szint alatt. Akadnak azonban olyan ágazatok, amelyek 2015-höz képest még pluszban vannak, ilyen például a villamosberendezések, valamint az elektronikai és optikai eszközök, valamint számítógépek gyártása, igaz, ezeknél is jelentős volt a visszaesés. Vannak olyan alágazatok is, amelyeket kevésbé érint a koronavírus-válság, ezért ötéves összevetésben növekedést mutatnak, ilyen alágazatnak számít többek között az élelmiszeripar és a gyógyszergyártás.A szakember szerint az ipari adatokból az látszik, hogy nem várható gyors kilábalás. Már csak azért sem mert a feldolgozóipari alágazatokban az új megrendelések volumene 38 százalékkal maradt el a tavaly májusitól, a belföldi megrendeléseknél 30, a külföldieknél pedig 39 százalékos volt a csökkenés. A magyar ipar teljes rendelésállománya 8,5 százalékkal mérséklődött éves szinten.

Egyelőre nem lehet pontos prognózist adni arra, hogyan teljesít a következő hónapokban a magyar ipar, ugyanis mind a külső, mind a belső kereslet alakulása bizonytalan. „Bár a gyárak többségében már megkezdődött a termelés, de a járvány előtti termelési szinttől még messze van az ipar. Ráadásul több magyar autógyár a napokban bejelentette, hogy lesz nyári leállás, részben azért, mert még nem futott fel a kereslet a nemzetközi autópiacon” – tette hozzá. Németh Dávid a jelenlegi forgatókönyvek alapján nem kizárt, hogy az évet két számjegyű hanyatlással zárja a szektor.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!