<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Májusában az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól.

Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 27,6 százalékkal csökkent - közölte második becslését a KSH. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban is jelentős volt. Kiugró visszaesés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent.

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

2020. májusban:

  •  Az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt májusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
  • Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 15,6 százalékkal nőtt.
  • Az ipari export volumene 32 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 27 százalékát képviselő járműgyártás kivitele kiugróan, 51 százalékkal, míg a 17 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 18,3 százalékkal esett vissza.
  •  Az ipar belföldi értékesítése 19,7, ezen belül a feldolgozóiparé 24 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.
  •  Az iparon belül döntő súlyt (95%) képviselő feldolgozóipar termelése 32, a bányászaté 18,5 százalékkal visszaesett. Az energiaipar kibocsátása 6,2 százalékkal csökkent.
  • A feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene. A legnagyobb mértékben, 53 százalékkal a feldolgozóipari termelés 21 százalékát képviselő (a legnagyobb súlyú) járműgyártás maradt el az egy évvel korábbitól. 
  •  A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 21 százalékkal csökkent. 
  •  Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártását kevésbé érintette a járvány. A termelés volumene 12 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos hónapjában, mindkét értékesítési irányban visszaestek az eladások. A legnagyobb súlyt (23%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 19,5 a második legjelentősebb italgyártás 10,1 százalékkal csökkent. Mindössze három alágazatban nőtt a termelés. A két legkisebb súlyú közül, a halfeldolgozás, -tartósítás 12,9, a dohánytermék gyártása 5,6 százalékkal emelkedett, míg a nagyobb súlyú növényi, állati olaj gyártása 9,8 százalékkal bővült.
  •  A közepes súlyú alágak közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 27, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 33 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
  •  A legkisebb mértékben, 3,4 százalékkal a gyógyszergyártás csökkent, itt az előző hónapban még növekedést mértünk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

„A részletes májusi adatok azt mutatják, hogy az áprilisi mélyponthoz képest valamelyest javult az ágazat teljesítménye, de a koronavírus-járvány miatti sokk eredményeként nagyon mélyről kell visszakapaszkodnia az ágazatnak” - kommentálta a friss adatsort Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátette: „Az autógyártás éves szinten lényegében megfeleződött, részben ezzel magyarázható a több mint 30 százalékos májusi visszaesés, de a többi fontos ágazat is negatív tartományban zárta a hónapot.”

Mi történt ötéves távlatban?
Az ipar májusi teljesítménye 2015-höz képest – a szezonálisan és munkanaphatással korrigált adatok szerint - 15,7 százalékos elmaradást mutatott májusban. Az alágazatok fele növekedett, a másik fele viszont csökkent. A legfontosabb alszektorok közül a járműgyártás 42,3 százalékkal van az öt évvel ezelőtti szint alatt. Akadnak azonban olyan ágazatok, amelyek 2015-höz képest még pluszban vannak, ilyen például a villamosberendezések, valamint az elektronikai és optikai eszközök, valamint számítógépek gyártása, igaz, ezeknél is jelentős volt a visszaesés. Vannak olyan alágazatok is, amelyeket kevésbé érint a koronavírus-válság, ezért ötéves összevetésben növekedést mutatnak, ilyen alágazatnak számít többek között az élelmiszeripar és a gyógyszergyártás.A szakember szerint az ipari adatokból az látszik, hogy nem várható gyors kilábalás. Már csak azért sem mert a feldolgozóipari alágazatokban az új megrendelések volumene 38 százalékkal maradt el a tavaly májusitól, a belföldi megrendeléseknél 30, a külföldieknél pedig 39 százalékos volt a csökkenés. A magyar ipar teljes rendelésállománya 8,5 százalékkal mérséklődött éves szinten.

Egyelőre nem lehet pontos prognózist adni arra, hogyan teljesít a következő hónapokban a magyar ipar, ugyanis mind a külső, mind a belső kereslet alakulása bizonytalan. „Bár a gyárak többségében már megkezdődött a termelés, de a járvány előtti termelési szinttől még messze van az ipar. Ráadásul több magyar autógyár a napokban bejelentette, hogy lesz nyári leállás, részben azért, mert még nem futott fel a kereslet a nemzetközi autópiacon” – tette hozzá. Németh Dávid a jelenlegi forgatókönyvek alapján nem kizárt, hogy az évet két számjegyű hanyatlással zárja a szektor.
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.