2019. január 25. 17:13
MTI

A nemzetközi hitelminősítő szerint a hazai GDP az idén 3,5, jövőre 3,2 százalékkal nőhet, a tavalyi, 5 százalék körüli bővülés után.

A Fitch Ratings pénteken, Londonban ismertetett éves térségi előrejelzésében azt írja, a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok ciklikus növekedése tavaly valószínűleg tetőzött, de a következő két évben is viszonylag erőteljes, a potenciált meghaladó ütemű marad.

Több tényező is mérséklően hathat Több tényező is mérséklően hathat

A hitelminősítő szerint a térségi gazdaságok hazai össztermékének (GDP) 2019-2020-ra várható lassulását az euróövezeti növekedés gyengülése, a fokozatos monetáris szigorítás, valamint az EU-folyósítások lehívásának lassuló üteme okozza majd.

A Fitch londoni elemzőinek várakozása szerint azonban a régió gazdaságai így is 2,7 és 4,2 százalék közötti éves átlagos növekedési ütemeket produkálnak a 2020 végéig terjedő időszakban. A feszes munkapiaci helyzet és az általánosságban még mindig ösztönző jellegű szakpolitikai környezet ugyanis serkenti a magánszektor fogyasztását, amely az országcsoport növekedésének fő hajtóereje.