<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Erdélyben új gyógyszergyár épül annyi pénzből, amennyiből nálunk futballstadiont építenek.

Új gyógyszergyár épül Erdélyben azt követően, hogy hét évvel ezelőtt a GlaxoSmithKline bezárta ottani üzemét. A beruházás egy focistadion árából kijön és több száz munkahelyet teremt. Ugyanis a tordai Aranyos ipari parkban vásárolt meg egy 10 hektáros telket a német Stada gyógyszeripari vállalat, amely gyógyszergyárat épít a területen, melyben az előzetes tervek szerint 2024 októberében kezdődik majd el a termelés - szúrta ki a Napi.hu a Maszol cikkét.

A 47 ezres Tordán épül az új gyógyszergyár.A 47 ezres Tordán épül az új gyógyszergyár.

Erdélyben csökkent a gyógyszergyárak száma, azt követően, hogy 2014-ben a GlaxoSmithKline bezárta a brassói Europharmot, s tíz év óta ez az első, külföldi befektető által végrehajtott zöld mezős gyógyszeripari beruházás Romániában.

„Azért választottuk Tordát, mert a Stada-csoportnak stratégiailag fontos zóna szívében fekszik. Közel van a temesvári raktárunkhoz, ami idén készül el, a szerbiai termelő egységeinkhez és a tesztelési laboratóriumunkhoz is, mely globálisan szinten szolgálja ki a Stada-csoportot. A gyár földrajzi elhelyezkedése könnyen elérhetővé teszi valamennyi európai piacot” – mondja Mihai Fugarevici, a cég romániai leányvállalatának a vezérigazgatója.

A 30 ezer négyzetméteres üzemben kilenc gyártósor lesz, melyek mellé idővel további hármat állíthatnak még be. Ezekről évi 100 millió doboznyi termék kerül majd le, porok, tabletták és kapszulák formájában, receptre-, illetve szabadon vásárolható gyógyszerek egyaránt. A termelés zömét exportálni fogják.

A gyárban 375 alkalmazott fog dolgozni, 64 állást már idén betöltenek. A Stada tájékoztatása szerint a beruházás értéke 48,3 millió euró (17 milliárd forint, egy focistadion ára), amiből 20 millió az állami támogatás.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.