<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sikertelen lett a Külgazdasági és Külügyminisztérium tavaly áprilisban kiírt autóbeszerzési tendere. Hiába pályáztak a 2,4 milliárd forintos közbeszerzésre jól ismert cégek, egyikük sem nyerte el a megbízást.

Még tavaly április elején írta ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt a közbeszerzést, amelyben külképviseleti szolgálati gépjárműveket szerezne be nettó 2,4 milliárd forint értékben. A kétrészes tender szerint misszióvezetői, szolgáltató és szolgálati gépjárműveket szerettek volna vásárolni:

a tender első részében 1,4 milliárd forintért az Európai Unió államain kívüli európai országokba, valamint Európán kívüli országokba, a második részében 1 milliárd forintért az Európai Unió országaiba, valamint az Európai Unióval szoros gazdasági kereskedelmi megállapodásokkal rendelkező európai államokba.

2019-ben a Mercedeseket forgalmazó Pappas Autó Magyarországtól vásárolt a minisztérium 65 millió forintért. Fotó: Depositphotos2019-ben a Mercedeseket forgalmazó Pappas Autó Magyarországtól vásárolt a minisztérium 65 millió forintért. Fotó: Depositphotos

A célországokat már akkor sem nevezték meg, ahogy a sikertelen tender közlése kapcsán sem, az viszont kiderül az európai uniós közbeszerzési értesítőből, hogy hiába pályázott a tender első részére a Pappas Autó Magyarország Kft., a második részére a stuttgarti székhelyű Mercedes-Benz Aktiengesellschaft, a Wallis Motor Pest Autókereskedelmi Kft. pedig mindkét kiírásra, szerződést egyikükkel sem kötött a minisztérium. Az indoklásban ez áll:

a közbeszerzési eljárás eredménytelen, tekintettel arra, hogy kizárólag érvénytelen ajánlatot nyújtottak be tekintettel arra, hogy az eljárásban benyújtott minden ajánlat tekintetében lejárt az ajánlati kötöttség és egyetlen ajánlattevő sem tartja fenn ajánlatát.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyébként még a pályázat kiírásakor, tavaly áprilisban az Index kérdésére, miszerint a járványhelyzetre és az ország teherbíró képességére tekintettel nem tervezik-e a beszerzés elhalasztását, a következő választ adta:

"A szóban forgó felhívás a KKM hamarosan lejáró keretszerződésének megújítására vonatkozik. A 36 hónapra szóló új keretszerződés megkötése önmagában nem jár konkrét pénzügyi kötelezettségvállalással, csak a keretösszeget állapítja meg, ezáltal a lehetőséget biztosítja a későbbi megrendelésekre. Jelenleg semmilyen megrendelésről nem született döntés."

Ki tudja, talán a sikertelen tender miatt talán mégis lehet abban valami, hogy az év végi nagy költekezések miatt a külképviseletek gépjárműbeszerzése még várhat.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.