TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. április 20. 10:16

A kormány kijelentette, hogy megtartják az írásbeli érettségi vizsgákat május 4-től, a különböző szervezetek és pártok azonban folyamatosan tiltakoznak. Mindeközben az Innovációs és Technológiai Minisztérium friss javaslata szerint a szakképzésben vizsgázók is májusban adhatnak számot tudásukról speciális feltételek között.

Senki ne feledje, aki érintett: április 21. éjfélig lehet benyújtani az érettségi vizsgajelentkezés módosítására vonatkozó kérelmeket!

Még két hete sincs, hogy április 9-én az operatív törzs tájékoztatója előtt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár bejelentette, hogy korlátozásokkal és speciális szabályokkal, de az írásbeli vizsgákat megtartják a több, mint 80 ezer diák számára. Ezzel ugyan a felére csökkentik az érettségivel kapcsolatos személyes eseményeket, de így is 4500 vizsgaesemény várható.

Kitekintésként: Angliában és Skóciában őszre halasztják az év végi vizsgákat, Ausztriában két héttel később kezdődnek, Franciaországban eddigi jegyeik alapján értékelik a diákokat, Szlovákiában csak online szóbeliket tartanak.

Nagyon sok kritika éri az érettségi megtartását. Fotó: Pixabay Nagyon sok kritika éri az érettségi megtartását. Fotó: Pixabay

Az írásbeli érettségin való személyes megjelenés Magyarországon azért is érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: számításaik szerint május 3-án tetőzik a hazai járvány. Sok érdekvédelmi szervezet és párt arra keresi és kér választ, hogy akkor másnap jó ötlet-e megkezdeni a vizsgákat?

  • A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levélben írta meg az államtitkárnak, hogy az érettségire aggasztó körülmények között kerül sor, és a vizsgára jelentkezés módosításához adott négy nap a döntésre rendkívül kevés. Ezért április 27-ét javasolják új határidőként, illetve azt, hogy május 4-én lehetőségük legyen a diákoknak jelezni, ha mégis úgy döntenek, hogy nem tudnak részt venni az írásbelin. Az EMMI közleményében erre úgy reagált, hogy ez csak a PDSZ politikai akciója az érettségi ellen. Maruzsa Zoltán pedig azt javasolta, hogy vegyék fel az egykori szélsőbaloldali terrorszervezet, a „Vörös Hadsereg Frakció” nevet.
  • A Pedagógusok Szakszervezete azt kéri, hogy minden személyt teszteljenek, aki részt vesz az érettségin való megjelenéskor, hiszen az iskolákat épp azért is kellett bezárni, mert a fiatalok tünetszegény rétegként könnyebben fertőzhetnek. Egyúttal felszólítja a krónikus betegségben szenvedő diákokat és pedagógusokat, hogy ne vegyenek részt a vizsgákon.

  • A Szülői Hang szerint a kormány továbbra is kockáztatja a tanulók, a pedagógusok és hozzátartozóik egészségét, miközben a tanulókat méltatlan dilemma elé állítja azzal, hogy választaniuk kell egyéni előmenetelük, valamint saját és családjuk egészségének veszélyeztetése között. Miközben kórházi ágyak ezreit szabadítják fel, súlyos betegek kerülnek haza a családokhoz, hatalmas a járványügyi kockázat. Javaslatuk az, hogy halasszák augusztusra az érettségit, vagy a korábbi érdemjegyekből összeállt jegy megajánlására, ezenkívül a rendőri jelenlétet is sérelmezik, hiszen az egyébként is feszültséggel járó vizsgahelyzetet további szorongást, feszültséget és stresszt okoz a tanulókban.
  • Az MSZP, az LMP, a DK, a Jobbik és a Párbeszéd közös közleményében kritizálja a kormány döntését, szerintük több tízezer emberből csináltak bolondot azzal, hogy az utolsó pillanatban döntöttek az írásbelik megtartásáról.

Aki támogatja az írásbeli gyors kiírását és megszervezését, az a Magyar Rektori Konferencia, amely szerint a felsőoktatási felvételi érdekében is fontos, szerintük ez a módszer objektívebb eredményeket hoz, mint az esetlegesen a korábbi év végi jegyekből képzett átlag.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.