3p

A kormány kijelentette, hogy megtartják az írásbeli érettségi vizsgákat május 4-től, a különböző szervezetek és pártok azonban folyamatosan tiltakoznak. Mindeközben az Innovációs és Technológiai Minisztérium friss javaslata szerint a szakképzésben vizsgázók is májusban adhatnak számot tudásukról speciális feltételek között.

Senki ne feledje, aki érintett: április 21. éjfélig lehet benyújtani az érettségi vizsgajelentkezés módosítására vonatkozó kérelmeket!

Még két hete sincs, hogy április 9-én az operatív törzs tájékoztatója előtt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár bejelentette, hogy korlátozásokkal és speciális szabályokkal, de az írásbeli vizsgákat megtartják a több, mint 80 ezer diák számára. Ezzel ugyan a felére csökkentik az érettségivel kapcsolatos személyes eseményeket, de így is 4500 vizsgaesemény várható.

Kitekintésként: Angliában és Skóciában őszre halasztják az év végi vizsgákat, Ausztriában két héttel később kezdődnek, Franciaországban eddigi jegyeik alapján értékelik a diákokat, Szlovákiában csak online szóbeliket tartanak.

Nagyon sok kritika éri az érettségi megtartását. Fotó: Pixabay
Nagyon sok kritika éri az érettségi megtartását. Fotó: Pixabay

Az írásbeli érettségin való személyes megjelenés Magyarországon azért is érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: számításaik szerint május 3-án tetőzik a hazai járvány. Sok érdekvédelmi szervezet és párt arra keresi és kér választ, hogy akkor másnap jó ötlet-e megkezdeni a vizsgákat?

  • A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levélben írta meg az államtitkárnak, hogy az érettségire aggasztó körülmények között kerül sor, és a vizsgára jelentkezés módosításához adott négy nap a döntésre rendkívül kevés. Ezért április 27-ét javasolják új határidőként, illetve azt, hogy május 4-én lehetőségük legyen a diákoknak jelezni, ha mégis úgy döntenek, hogy nem tudnak részt venni az írásbelin. Az EMMI közleményében erre úgy reagált, hogy ez csak a PDSZ politikai akciója az érettségi ellen. Maruzsa Zoltán pedig azt javasolta, hogy vegyék fel az egykori szélsőbaloldali terrorszervezet, a „Vörös Hadsereg Frakció” nevet.
  • A Pedagógusok Szakszervezete azt kéri, hogy minden személyt teszteljenek, aki részt vesz az érettségin való megjelenéskor, hiszen az iskolákat épp azért is kellett bezárni, mert a fiatalok tünetszegény rétegként könnyebben fertőzhetnek. Egyúttal felszólítja a krónikus betegségben szenvedő diákokat és pedagógusokat, hogy ne vegyenek részt a vizsgákon.

  • A Szülői Hang szerint a kormány továbbra is kockáztatja a tanulók, a pedagógusok és hozzátartozóik egészségét, miközben a tanulókat méltatlan dilemma elé állítja azzal, hogy választaniuk kell egyéni előmenetelük, valamint saját és családjuk egészségének veszélyeztetése között. Miközben kórházi ágyak ezreit szabadítják fel, súlyos betegek kerülnek haza a családokhoz, hatalmas a járványügyi kockázat. Javaslatuk az, hogy halasszák augusztusra az érettségit, vagy a korábbi érdemjegyekből összeállt jegy megajánlására, ezenkívül a rendőri jelenlétet is sérelmezik, hiszen az egyébként is feszültséggel járó vizsgahelyzetet további szorongást, feszültséget és stresszt okoz a tanulókban.
  • Az MSZP, az LMP, a DK, a Jobbik és a Párbeszéd közös közleményében kritizálja a kormány döntését, szerintük több tízezer emberből csináltak bolondot azzal, hogy az utolsó pillanatban döntöttek az írásbelik megtartásáról.

Aki támogatja az írásbeli gyors kiírását és megszervezését, az a Magyar Rektori Konferencia, amely szerint a felsőoktatási felvételi érdekében is fontos, szerintük ez a módszer objektívebb eredményeket hoz, mint az esetlegesen a korábbi év végi jegyekből képzett átlag.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!