3p

Kellemetlen meglepetés érheti hamarosan azokat az átalányadózókat, akik tavaly ősszel, a kata megnyirbálása után ezt az adózási formát választották. Ugyanis a második negyedévtől várhatóan személyijövedelemadó-előleget is kell már fizetniük.

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény az átalányadózó egyéni vállalkozók számára biztosít egy olyan kedvezményt, hogy az adóévben az éves minimálbér feléig mentesíti a vállalkozó jövedelmét az szja-fizetési kötelezettség alól. Fontos kiemelni három dolgot:

  • egyrészt ez az összeg nem a bevételre, hanem a jövedelemre vonatkozik: fő szabály szerint a törvény 40 (ritkábban 80 vagy 90) százalékos költséghányadot vélelmez, azaz a jövedelem a bevétel 60 (esetleg 20 vagy 10) százaléka;
  • másrészt ez abszolút érték, vagyis nem kell időarányosítani akkor sem, ha az illető év közben választotta ezt az adózási formát;
  • harmadrészt az szja-mentesség meghatározásakor mindig a minimálbért kell nézni, nem számít, ha az átalányadózó tevékenysége szakképesítést igényel, így például a járulékszámításkor a minimálbér helyett a garantált bérminimumösszegét kell figyelembe vennie.

(A továbbiakban az egyszerűség kedvéért a fő szabály szerinti, 40 százalékos vélelmezett költséghányaddal számolunk.)

Így azután aki például tavaly szeptemberben kiszorult a kata alanyai közül, és átalányadózást választott, annak 1 millió 200 ezer forint jövedelemig, azaz négy hónapra összesen 2 millió forint bevételig nem kellett szja-t fizetnie. A havi 500 ezer forintos bevételi korlátba a legtöbben azért befértek.

Az idei évre már havi 232 ezer forintra emelkedett a bruttó minimálbér, így ennek megfelelően

az szja-mentesség határa is nőtt: 1 millió 392 ezer forint jövedelemig, azaz 2 millió 320 ezer forintnyi bevételig az átalányadózó egyéni vállalkozó mentesül az szja-fizetési kötelezettség alól.

Ám ez az összeg hat hónapra lebontva körülbelül 387 ezer forintot jelent, ez pedig azt jelenti, hogy akinek a havi bevétele ennél magasabb, annak a július 12-ig beadandó negyedéves bevallásában már szja-előleget kell bevallania, illetve azt be is kell fizetnie.

Ezt egy példán is bemutatjuk. Feltételezzük, hogy a fő szabály szerinti (azaz 40 százalékos költséghányaddal számoló) átalányadózó 2023-ban minden hó végén havi 450 ezer forintot számlázott, amit még aznap ki is fizettek neki. (Egyéni vállalkozónál a jövedelem megszerzésének időpontja minden esetben az a nap, amikor azt neki kifizetik.) Az első negyedévben az ő bevétele így 1 millió 350 ezer forint volt, jövedelme tehát 810 ezer forint. Ez alatta maradt az 1 millió 392 ezres határnak, tehát az adóbevallás NY jelű lapjának 20-as sorában ezt tüntette fel negyedéves jövedelemnek, a 21-es sorban ugyanúgy 810 ezer forintot írt be adómentes résznek, míg a 22-es sorban az szja-köteles rész nulla forint volt.

A második negyedéves bevallásban ugyancsak 810 ezer forintot kell majd feltüntetnie a 20-as sorban negyedéves jövedelemként, ám ebből már csak 582 ezer forint az adómentes rész, ez kerül a 21-es sorba, míg az adóköteles 228 ezer forintot a 22-es sorban kell majd beírnia. Ennek 15 százaléka, azaz 34 200 forint lesz a fizetendő szja-előleg, amit a bevallás július 12-i esedékességéig meg is kell fizetni.

A második negyedévben valószínűleg lesz adóköteles jövedelmük az átalányadózóknak is
A második negyedévben valószínűleg lesz adóköteles jövedelmük az átalányadózóknak is

Emellett szintén július 12-ig be kell vallani és meg kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot, valamint a szociális hozzájárulási adót is. Az átalányadózók bevallását segítő korábbi cikkünket itt olvashatják:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!