TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 2. 10:48
mfor.hu

Nevével ellentétben már nem csak gyerekek táboroztatását végzi az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány, sőt, már Erzsébet-karácsony is létezik. Már nem arról szólnak a hírek, hogy lehet-e táboroztatni, hanem arról, hogy hatféle Erzsébet-tábor közül lehet választani.

Nyolc év után gondolták újra az Erzsébet-táborok jelenét és jövőjét azzal, hogy a 2012-es törvény helyett ú törvényjavaslatot nyújtottak be. A régi törvényben nem részletezték a rendezvény típusait, az új kormányhatározatban azonban erre is kitérnek (azaz végül még sem törvény született a benyújtás után). Fontos változás az is, hogy az eddigi öt év helyett évenként rendezi a kormány a pénzügyeket - derült ki a minap a Magyar Közlönyből.

Családi Erzsébet-tábor családok részére nyújt táborozási lehetőséget több napon át egy vagy több táborhelyen, ahol szállást és a tábor napi időtartamához igazodó számú étkezést és szabadidős programot biztosít.

Egyre nő az Erzsébet-táborok száma. Fotó: Pixabay Egyre nő az Erzsébet-táborok száma. Fotó: Pixabay

Napközi Erzsébet-tábor nappali felügyeletet nyújt, ahol szemléletet is formálnak, kompetenciát fejlesztenek, és szabadidős programokat szerveznek a gyermekek lakóhelyén vagy annak vonzáskörzetében. Ennek keretében a tábor időtartamához igazodó étkezést is biztosít, elsősorban a köznevelési intézmények gyermekcsoportjai részére.

Az Ottalvós Erzsébet-táborban több napos, éjszakai ott-tartózkodást is vállaló, folyamatos felügyeletet biztosító táborozásra nyílik lehetőség étkezésekkel, kompetenciafejlesztéssel és szabadidős programokkal.  

Az Erdélyi Erzsébet-tábor a nevéhez híven Erdélyben biztosít több napos ott-alvós táborokat, célja, hogy „az anyaországról és a határon túlról érkező táborozók közötti kapcsolat erősítését célzó programokat biztosítson a Magyarországon és az Erdélyben működő, az anyaországgal való kapcsolattartás elősegítésének érdekében a Kárpát-medencében élő gyermekek művelődésével, magyar identitásuk megőrzésével kiemelten foglalkozó intézmények, elsősorban köznevelési intézmények gyermekcsoportjai részére nyújtott gyermektáboroztatási szolgáltatásként".

A Gyógyító Szent Erzsébet-tábor szintén ott-alvós keretek között működik, a betegséggel élő, betegségből gyógyuló gyermekek csoportjai részére, s a gyermekek egészségi állapotának megfelelő kompetenciafejlesztő és szabadidős programokat biztosít gyermektáboroztatási szolgáltatásként,

A Diabétesz Erzsébet-táborban az egészségügyi intézmények ellátotti körébe tartozó, 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek csoportjai részére edukációs, szemléletformáló, kompetenciafejlesztő és szabadidős programokat biztosít ott-alvós, vagy napközis variációban.

S egy meglepetés: az Erzsébet-karácsony kilóg a sorból: elsősorban a köznevelési intézmények hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű, továbbá a hátrányos helyzetű térségekből érkező gyermekcsoportjai részére biztosít kulturális programokat és ezalatti étkezést.

Míg az Erzsébet-táborok száma megugrott, addig Erzsébet-utalvánnyal már fél éve nem lehet fizetni, csak 2019. december 31-ig voltak érvényben, ezért a kibocsátásról szóló korábbi rendelet hatályát vesztette.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.