2018. december 13. 15:16
mfor.hu

Ahogy az várható volt, az Európai Központi Bank is beszünteti az eszközvásárlási programját.

Az év végével lezárta masszív eszközvásárlási programját, és változatlanul hagyta az irányadó kamatot az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén, összhangban a piaci várakozásokkal. Így az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába 0,00 százalék, az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlába pedig 0,25 százalék, illetve mínusz 0,40 százalék maradt, számolt be a döntésről az MTI.

Az EKB honlapján nyilvánosságra hozott közleményben a testület megerősítette, hogy 2018 decemberében lezárja a több mint három és fél éve elindított eszközvásárlási programot (APP). Az EKB 2015 márciusában kezdte meg a kötvényvásárlási programot, hogy pénzbőséget teremtve ösztönözze a gazdaságot, és megakadályozza, hogy krónikussá váljon az alacsony vagy negatív infláció. A program keretében 2600 milliárd eurót pumpált a gazdaságba az euróövezeti jegybank.

Így ugrott meg az EKB mérlege (Forrás: CNBC) Így ugrott meg az EKB mérlege (Forrás: CNBC)

A kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újrabefekteti hosszabb időszakon keresztül, azután is, hogy elkezdi emelni irányadó kamatokat, de legalábbis addig biztosan, amíg szükség van arra, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

Bár a bejelentés összhangban van az általános várakozásokkal, a befektetők egy része bízott abban, hogy részben megmarad a program. Már csak azért is, mert az egyik legnagyobb európai gazdaság, az olasz pengeélen táncol, és szükségük lenne az EKB hátszelére az adósságuk finanszírozásához.

Az EKB elnöke, Mario Draghi ismertette a friss makrogazdasági előrejelzések, a legutóbbiban az idei évre 2 százalékos gazdasági növekedést vártak, majd fokozatosan lassuló dinamikát, 2020-ban már csak 1,7 százalékos bővülést. Ezzel szemben a most közzétett prognozis szerint a térség növekedése idén csak 1,9 százalék lesz, és a jövő évi várakozásukat is egy tizedszázalékkal csökkentették.

Az Equilor elemzői előzetesen úgy vélekedtek, hogy a növekedésnék is fontosabb kérdés az inflációs prognózis esetleges módosítása, hiszen az olaj világpiaci ára jelentősen csökkent az elmúlt néhány hónapban. Legutóbb 1,7 százalékos drágulást jeleztek előre a következő 3 évre. Ezzel kapcsolatban sem közölt jó híreket az EKB elnöke, mivel a bank várakozása tíz bázisponttal 1,8 százalékra nőtt. Ugyanakkor Draghi annak a véleményének adott hangot, hogy a korábbi már-már deflációs időszak után a jelenlegi drágulás a gazdaság szempontjából sokkal egészségesebb.