2p

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb közlése szerint a fogyasztói árak szeptemberben 5,5 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakéban. Ezt megelőzően az idén a legmagasabb érték 5,3 százalék volt, ezt júniusban jegyeztük fel.

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az idei legmagasabb éves pénzromláshoz alapvetően a szeszes italok, a dohányáruk, illetve az üzemanyagok drágulása járult hozzá.

Az utóbbi hetek rekordokat döntögető benzin- és gázolajárait látvamár korántsem lehet meglepő senki számára, hogy a járműüzemanyagok ára 21,6 százalékkal volt magasabb az előző hónapban, mint 2020 szeptemberében.

A szeszes italok és a dohányáruk ára is két számjeggyel, átlagosan 11,2 százalékkal nőtt éves szinten, ezen belül a dohányáruk 17,8 százalékkal drágultak.

Mégsem ezek a legmagasabb értékek, a prímet az étolaj viszi, amely 32,6 százalékkal kerüt többe az elmúlt hónapban, mint az előző év azonos időszakában. A margarinért 15,4, a baromfihúsért 9,2, a büféárukért 7,6, kellett mélyebben a zsebünkbe nyúlni. Összességében az élelmiszerek ugyanakkor "csak" 4,4 százalékkal drágultak. Az éttermi étkezés viszont 7,3, a munkahelyi étkezés 9,4, míg a büféáruk 7,6 százalékkal.

Az összességében 5,1 százalékkal drágább tartós fogyasztási cikkeken belül az ékszerekért 12,9, a szobabútorokért 11,6, a konyha- és egyéb bútorokért 10,6, az új személygépkocsikért 7,9 százalékkal kellett többet fizetni. 

A lakásjavító és -karbantartó cikkek ára 13,8 százalékkal lett magasabb szeptemberben, mint az előző év azonos időszakában. 

A szolgáltatások díja az átlagos inflációnál kisebb mértékben ment fel, 3,2 százalékkal, ezen belül viszont a lakásjavítás és -karbantartás 13,5, a járműjavítás és -karbantartás 8,3 százalékkal került többe.

Ezúttal a nyugdíjasok alacsonyabb, 5 százalékos inflációt érezhettek, mint az összes háztartás, akiknek 5,5 százalékos drágulással kellett szembenéznie - legalábbis a KSH hivatalos adatai szerint. Ezen belül az idén, tehát január és szeptember között a nyugdíjas infláció 4,4, míg az összlakossági 4,4 százalék lett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!