2019. április 16. 19:42
MTI

Évtizedekig tarthat a párizsi Notre-Dame újjáépítése a hétfői tűzvész után a kölni dóm főépítésze szerint.

Peter Füssenich, a német gótikus katedrális rekonstrukciós munkálatait vezető szakember kedden az RTL csatornának nyilatkozott. "Azon spekulálni most, hogy mennyi ideig tartana az újjáépítés és mennyi pénzt emésztene fel: mintha üveggömbbe tekintenénk. Évekbe, talán évtizedekbe is kerülhet, amíg a borzalmas tűzvész okozta utolsó sérülést is maradéktalanul kijavítják" - mondta. A kölni dóm a második világháború alatt súlyos károkat szenvedett, kijavításuk több mint 70 éve zajlik.

A leégett Notre-Dame-székesegyház Párizsban, 2019. április 16-án reggel. (Fotó: EPA/IAN LANGSDON) A leégett Notre-Dame-székesegyház Párizsban, 2019. április 16-án reggel. (Fotó: EPA/IAN LANGSDON)

Az építész "európai méretű tragédiának" nevezte a hétfő esti tüzet, mivel a kontinens számos templomának és katedrálisának építőit ihlették francia épületek.

A dpa hírügynökségnek elmondta, hogy a tüzet követő napok döntőek lehetnek. A leégett tetőszerkezet alatti kő fedélboltozat az oltáshoz használt víztől teljesen átázhatott, a boltozat súlya így többszörösére növekedhetett.

"Várni kell néhány napot, hogy lássuk, kitart-e a boltozat a túlsúly ellenére is" - magyarázta.

"Amikor a Notre-Dame utolsó kövét a helyére illesztették, akkor tették le a kölni dóm alapkövét. Mindannyian érintettek vagyunk ebből a szempontból" - fogalmazott. A kölni dóm tetőszerkezetének fagerendáit vasra cserélték a 19. században, ami azt jelenti, hogy egy tűzvész kisebb pusztítást végezhetne - tette hozzá Füssenich.