2p

A kérdésekre az illetékes szervek nem adtak érdemi választ. 

Harminc évig titokban tartaná a honvédség és a honvédelmi minisztérium, hogy mi történt márciusban abban a 40 percben, amikor a magyar légtérben tartózkodott egy katonai felderítő drón, írja a hvg.hu azokra a válaszokra hivatkozva, amelyeket a honvédség parancsnoksága és a minisztérium adott közérdekű adatigénylésére.

Mint arról lapunk is beszámolt, 2022. március 11-re virradóra a horvát fővárosban, Zágrábban műszaki hiba miatt lezuhant egy katonai felderítő drón, amely azelőtt 40 percet töltött Magyarország légterében.

A szovjet gyártmányú, Tu-141-es típusú drón OFAB 100-120 típusú bombát szállított, “nagy energiájú, de nem szokványos” anyaggal, és átrepült az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közelében is. Ukrajnában szállt fel (az ukránok szerint nem ők indították), majd a román és a magyar légtéren át jutott el Horvátországba.

A zágrábi Jarun-tó, amely közelében a becsapódás történt. Fotó: Wikimedia Commons/Suradnik13
A zágrábi Jarun-tó, amely közelében a becsapódás történt. Fotó: Wikimedia Commons/Suradnik13

A Honvédelmi Minisztérium másnapi közlése szerint a légtérvédelmi szolgálat a Tu-141-esként azonosított „nagy sebességgel közlekedő eszközt" már Ukrajna területén is érzékelte. Miután Csengernél belépett a magyar légtérbe, a drón “nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva végül az ország légteréből távozott” a tárca szerint. Az azóta sem derült ki, hogy a drón miatt felszálltak-e a Gripen vadászgépek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor jelezte, hogy az esetet vizsgálják, de erről azóta nem történt hivatalos tájékoztatás.

A történtekkel kapcsolatos kérdéseire a hvg.hu nem kapott érdemi választ. Ha van is konkrétum az ügyben, “a kért adatok a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 38. § (7) bekezdése alapján nem nyilvánosak”, áll a hivatalos válaszban.

A lap szerint az Országgyűlés honvédelmi bizottságának ellenzéki tagjai sem kaptak érdemiv tájékoztatást az üggyel kapcsolatban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!