Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Nagyon előnyös lenne, ha a címben feltett kérdésre igennel felelhetnénk, de sokkal inkább a statisztikának köszönhető a változás, mint érdemi fejleménynek.

Negyedévről negyedévre rendre arról számoltunk be, hogy egyre jobban szakad szét Magyarország a nettó bérek mentén, most, 2018 első negyedévében azonban 5 éve nem látott szintre zsugorodott a különbség a legnagyobb és a legkisebb átlagos nettót regisztráló megyék között. Miközben 2016-ban akár 90 százalékkal is több fizetést vihettek haza a fővárosiak, mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők, ez mostanra 79,8 százalékra mérséklődött, aminél kisebb differencia legutóbb 2013 év végén volt jellemző. Bár akár örülhetnénk is, hogy kezdenek beérni a kormányzat intézkedései, a minimálbér-emelések más bérkategóriákban is éreztetik hatásukat a legrosszabb fizetést biztosító megyékben is, és a gazdasági növekedésből végre az ország keleti felében is kezdenek érezni valamit az emberek. A valóság ezzel szemben az, hogy sokkal inkább a statisztika hatásának köszönhető mindez. Pontosabban a kormány közfoglalkoztatási programokat szűkítő döntésének.

Ezek főként az ország keleti, észak-keleti régiójában dübörögnek jobban, és az érintettek még a minimálbérnél is kevesebb pénzt kapnak munkájukért cserébe. A bérezésük pedig rendre lefelé húzza a keresetstatisztikákat. Mivel a kormány fokozatosan egyre kevesebb embert "enged be" a programokba, a bérstatisztikát is kisebb mértékben húzza le a közmunkás fizetés. Ez pedig azt eredményezi, hogy a számok szintjén elkezdődött az országon belüli bérszakadék csökkenése.

Már az elmúlt néhány negyedév statisztikája alapján is megfigyelhető volt, hogy az átlagos nettó bér jobban növekedett Szabolcs megyében, mint a fővárosban, a trend pedig az idei első negyedévben is folytatódott. Míg ugyanis Budapesten 11,5 százalékkal 265 ezer forint fölé emelkedett az átlag egy év alatt, addig a legkeletibb megyében 12,7 százalékkal 147 ezerre.

A második legmagasabb bér változatlanul Győr-Moson-Sopron megyéhez köthető, itt az első negyedévben 11,4 százalékos növekedés után majdnem 213 ezres átlagot regisztrált a KSH. A dobogó harmadik fokát továbbra is Komárom-Esztergom megye foglalja el 205,5 ezres átlaggal.

A rangsor legvégén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye előtt szintén nem történt változás az egy évvel ezelőtti állapothoz képest: Békés megyébe átlagosan 156 ezer, Nógrádban és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben kicsivel több mint 164 ezret vihetnek haza a dolgozók.


A megyék zömében kétszámjegyű, vagy 10 százaléktól kicsivel elmaradó mértékben nőttek egy év alatt a nettó keresetek, amihez 2018 első negyedévében 2 százalékos infláció párosult. Így reálszinten továbbra is jelentős emelkedés jellemezte az első három hónapot. A legnagyobb növekedés (11-12 százalék körüli) Baranya, Fejér és Veszprém megyében volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.