2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megérkeztek az európai inflációs adatok, Magyarország uniós viszonylatban kényelmetlenül érezheti magát.

Az Eurostat közzétett a szeptemberre vonatkozó inflációs statisztikát, amelynek alapján az Európai Unió éves inflációja 10,9 százalék volt, szemben az augusztusi 10,1 százalékkal. Az euróövezet éves inflációs rátája 9,9 százalék volt, szemben az augusztusi 9,1 százalékkal.

Hogy állnak az egyes országok?

A legalacsonyabb éves inflációt Franciaországban (6,2 százalék), Máltán (7,4 százalék) és Finnországban (8,4 százalék) regisztrálták. A legmagasabb éves arányt pedig Észtországban (24,1 százalék), Litvániában (22,5 százalék) és Lettországban (22 százalék). Augusztushoz képest az éves infláció hat tagállamban csökkent, egy tagállamban változatlan maradt, húszban pedig emelkedett. Magyarország ezen a listán a 20,7 százalékos inflációval a negyedik helyet foglalja el, azaz közel duplája a hazai áremelkedés az Unióban tapasztalt átlagnak.

Az infláció alakulása az egyes országokban. Forrás: Eurostat
Az infláció alakulása az egyes országokban. Forrás: Eurostat

Mi drágult a legjobban?

Szeptemberben az euróövezet éves inflációs rátájához a legnagyobb mértékben az energia árak emelkedése (+4,19 százalék) járult hozzá, amelyet az élelmiszerek, alkohol és dohányáruk (+2,47 százalék), a szolgáltatások (+1,80 százalék) és a nem energetikai ipari termékek inflációja (+1,47 százalék) követett.

(Eurostat)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!