<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Megérkeztek az európai inflációs adatok, Magyarország uniós viszonylatban kényelmetlenül érezheti magát.

Az Eurostat közzétett a szeptemberre vonatkozó inflációs statisztikát, amelynek alapján az Európai Unió éves inflációja 10,9 százalék volt, szemben az augusztusi 10,1 százalékkal. Az euróövezet éves inflációs rátája 9,9 százalék volt, szemben az augusztusi 9,1 százalékkal.

Hogy állnak az egyes országok?

A legalacsonyabb éves inflációt Franciaországban (6,2 százalék), Máltán (7,4 százalék) és Finnországban (8,4 százalék) regisztrálták. A legmagasabb éves arányt pedig Észtországban (24,1 százalék), Litvániában (22,5 százalék) és Lettországban (22 százalék). Augusztushoz képest az éves infláció hat tagállamban csökkent, egy tagállamban változatlan maradt, húszban pedig emelkedett. Magyarország ezen a listán a 20,7 százalékos inflációval a negyedik helyet foglalja el, azaz közel duplája a hazai áremelkedés az Unióban tapasztalt átlagnak.

Az infláció alakulása az egyes országokban. Forrás: Eurostat
Az infláció alakulása az egyes országokban. Forrás: Eurostat

Mi drágult a legjobban?

Szeptemberben az euróövezet éves inflációs rátájához a legnagyobb mértékben az energia árak emelkedése (+4,19 százalék) járult hozzá, amelyet az élelmiszerek, alkohol és dohányáruk (+2,47 százalék), a szolgáltatások (+1,80 százalék) és a nem energetikai ipari termékek inflációja (+1,47 százalék) követett.

(Eurostat)