<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Fővárosi Közgyűlés - felterjesztési jogával élve - kormányzati intézkedést kér tíz olyan ügyben, amelyek komolyan veszélyeztetik a fővárosi és a kerületi önkormányzatok gazdasági helyzetét, és ezzel autonómiájának tényleges gyakorolhatóságát.

A képviselők a közgyűlés szerdai ülésén támogatták a Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett, a felterjesztési jog gyakorlására vonatkozó előterjesztést, amely szerint az önkormányzatokat sújtó kormányzati intézkedéseket a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásai sem magyarázzák.

Míg a kormányzat adóbevételei - nem függetlenül nyilván az elszálló inflációtól sem - folyamatosan emelkedtek a válság időszakában, addig a budapesti önkormányzatokat a kormány nominálisan is kivérezteti, reálértékben pedig soha nem látott mértékben szűkíti az önkormányzati autonómia tartalmát

- olvasható az elfogadott előterjesztésben.

A testület mindezért azt kezdeményezi a kormánynál, hogy a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat terhelő szolidaritási hozzájárulás összege a 2019-ig hatályos szabályok szerinti 10 milliárd forintra csökkenjen, a helyi iparűzési adó megfelezése miatt jelentkező adóbevételkiesést - politikai hovatartozás nélkül - teljes körűen kompenzálják. Ugyancsak teljeskörű kompenzációt kérnek a kerületi önkormányzatoknak a gépjárműadó-bevétel elvonása miatt.

(Kép: Pixabay)(Kép: Pixabay)

A közgyűlés kezdeményezi, hogy a kormány folyósítsa a fővárosi közösségi közlekedés támogatásához előírt 12 milliárd forint támogatást a 2019-ig megszokott ütemezésben, a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. a budapestiek által befizetett szemétszállítási díjból visszatartott, évi 5 milliárd forintot bocsássa a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. rendelkezésére, továbbá helyezze hatályon kívül a közművezetékek adójáról szóló törvényt vagy kompenzálja a közműadó 2020. évi módosításából fakadó tehernövekedést.

hirdetés

Szorgalmazza a testület, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kerületi önkormányzatok településrendezési hatásköreit magánberuházások érdekében elvonó, azokat kiemelt beruházássá minősítő kormányrendeleteket, a kabinet fogadja be a Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervébe az önkormányzatok javaslatait, valamint a korábbi megállapodásnak megfelelően biztosítsa a nemzeti és uniós forrásokat a villamos- és troliopciók lehívásához.

A Fővárosi Közgyűlés végül azt kezdeményezi a kormánynál, hogy a Diákvárosnak szánt területeken a magyar diákok és fiatal családok számára megfizethető lakhatást biztosító kollégiumokat és bérlakásokat építsen ahelyett, hogy egy kínai elitegyetem számára építsen magyar költségvetési pénzből egyetemi campust.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a Blaha Lujza tér rekonstrukcióhoz kapcsolódóan felújítják a Somogyi Béla utcát is. Ennek várható költsége 220 millió forint, amelyet a VIII. kerület biztosít.

A testület jóváhagyta a Népliget stratégiai fejlesztési tervét, valamint a H8 és H9 HÉV korszerűsítésének és metróval összekötésének tervezési elveiről szóló megállapodást.

(MTI)e

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.