<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Miközben a fogyasztóknál 10 százalék körüli áremelkedést mutatott ki a KSH, az ipari termelői árak emelkedése ennek sokszorosa.

A fogyasztói árak emelkedésénél jóval magasabb számokat tett közzé a KSH az ipari árak tekintetében: 2022 májusában az ipari termelői árak átlagosan 32,3 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A KSH adatai szerint ráadásul a belföldi értékesítés árai nőttek jóval nagyobb mértékben: itt 43,3 százalékos a növekedés, míg az exportértékesítés árai 26,7 százalékkal voltak magasabbak. 

Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak növekedése, valamint a forint árfolyamának gyengülése befolyásolta - írja a hivatal. Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy bár a rezsicsökkentés miatt közvetlenül nem érzi a lakosság jó része az energiárak emelkedését, a most közzétett adatsorból jól látszik, hogy milyen ütemben drágulhat az életünk. 

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A fogyasztási cikkeknél is 25 százalék az áremelkedés - a csúcs 55 százalék fölött van

A belföldi értékesítésen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 34,4, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 66,8 százalékkal növekedtek az árak. 

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 55,6, a beruházási javakat gyártókban 16,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 24,9 százalékkal emelkedtek az árak.

200 százalék fölötti áremelkedést is kimutattak

Az ipari exportértékesítési árak 26,7 százalékkal nőttek, a részletek között egészen extrém adatokat is látni: ezen belül ugyanis a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 21,0, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban viszont – a világpiaci árak növekedése következtében – 202 százalékos volt a drágulás.

Egyetlen hónap alatt is 2,6 százalékos áremelkedés

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés 1,9, az export 3 százalékkal drágult, így az ipari termelői árak összességében 2,6 százalékkal emelkedtek.