2p

Miközben a fogyasztóknál 10 százalék körüli áremelkedést mutatott ki a KSH, az ipari termelői árak emelkedése ennek sokszorosa.

A fogyasztói árak emelkedésénél jóval magasabb számokat tett közzé a KSH az ipari árak tekintetében: 2022 májusában az ipari termelői árak átlagosan 32,3 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A KSH adatai szerint ráadásul a belföldi értékesítés árai nőttek jóval nagyobb mértékben: itt 43,3 százalékos a növekedés, míg az exportértékesítés árai 26,7 százalékkal voltak magasabbak. 

Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak növekedése, valamint a forint árfolyamának gyengülése befolyásolta - írja a hivatal. Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy bár a rezsicsökkentés miatt közvetlenül nem érzi a lakosság jó része az energiárak emelkedését, a most közzétett adatsorból jól látszik, hogy milyen ütemben drágulhat az életünk. 

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A fogyasztási cikkeknél is 25 százalék az áremelkedés - a csúcs 55 százalék fölött van

A belföldi értékesítésen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 34,4, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 66,8 százalékkal növekedtek az árak. 

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 55,6, a beruházási javakat gyártókban 16,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 24,9 százalékkal emelkedtek az árak.

200 százalék fölötti áremelkedést is kimutattak

Az ipari exportértékesítési árak 26,7 százalékkal nőttek, a részletek között egészen extrém adatokat is látni: ezen belül ugyanis a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 21,0, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban viszont – a világpiaci árak növekedése következtében – 202 százalékos volt a drágulás.

Egyetlen hónap alatt is 2,6 százalékos áremelkedés

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés 1,9, az export 3 százalékkal drágult, így az ipari termelői árak összességében 2,6 százalékkal emelkedtek. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!