4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A februárban látott munkanélküliségi ráta emelkedés az úgynevezett jó okból történt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb munkanélküliségre vonatkozó statisztikái szerint tovább folytatódott a negatív momentum a magyar munkaerőpiacon – kommentálta a friss adatokat Virovácz Péter az ING Bank vezető elemzője. 2024 februárjában ugyanis a hivatal modellbecsléses adata ismét romlást mutatott a munkanélküliségi rátában (4,6 százalék). Eközben a hivatalos, háromhavi mozgóátlagos felmérés rátája 4,7 százalékra emelkedett. Legutóbb 2020 közepén állt ilyen magasan az állástalanok aránya. Ami a munkanélküliek számát illeti, mindkét statisztika alapján növekmény mutatható ki és a létszám 230 ezer fő közelébe emelkedett. Ez a 2022 tavaszán látott rekord alacsony létszámhoz viszonyítva 48 százalékos, vagyis 75 ezer fős emelkedés. 2022 tavasza óta tehát két hullámban zajlik a munkaerőpiaci helyzet lassú, fokozatos degradációja.

A Klasszis podcast gyakori vendége volt Virovácz Péter az ING Bank makroelemzője.
A Klasszis podcast gyakori vendége volt Virovácz Péter az ING Bank makroelemzője.
Fotó: Mfor / Izsó Márton Artúr

Öröm az ürömben

Az egyedüli öröm az ürömben a friss munkaerőpiaci statisztika kapcsán, hogy a februárban látott munkanélküliségi ráta emelkedés az úgynevezett jó okból történt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gazdaságilag inaktív státuszból a munkaerő töredéke átlépett az aktív munkakereső státuszba. Az aktivitási arány ennek megfelelően 0,1 százalékponttal 67,8 százalékra nőtt a december-februári időszakban, vagyis ismét közelíti az abszolút rekordot. A foglalkoztatotti létszám is emelkedett csekély mértékben, vagyis az inaktivitásból visszatérők kis része képes volt foglalkoztatottként elhelyezni. A munkaerőpiac feszességének csúcsán ugyanakkor azt láthattuk hasonló helyzetben, tehát az aktivak számának növekedésénél, hogy ők lényegében gond nélkül el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon, vagyis nem álláskereső státuszba tértek vissza, hanem foglalkoztatottiba. A most zajló szerkezeti változás szintén arra utal, hogy a munkaerőpiac feszessége tovább enyhül, a vállalatok munkaerő iránti igénye fokozatosan mérséklődik. Emellett pedig a friss állástalanok aránya továbbra is magasnak tekinthető, vagyis akik napjainkban elveszítik az állásukat, már kisebb valószínűséggel találnak munkát három hónapon belül.

Fontos megjegyezni, hogy a friss munkaerőpiaci adatokban látható változás több esetben is statisztikai hibahatáron belülinek tekinthető, vagyis érdemes megvárni, hogy az aktivitás és foglalkoztatás enyhe javulása tartóssá válik-e vagy ezt csak egy átmeneti, egyedi változás indukálta.

Az előttünk álló hónapokban további lassú erodálódással számol az ING Bank a hazai munkaerőpiacon. A munkaerőpiac feszessége enyhülni látszik valamelyest. A foglalkoztatottság tavaly szeptemberben érte el csúcsát, majd fokozatos, kisebb mérséklődését láthattuk, a legutóbbi adatok azonban már a foglalkoztatottság ismételt emelkedését mutatják. A munkanélküliségi ráta 2020 nyár elején volt utoljára ilyen magas szinten. A havi adatokból látható, hogy a tavalyi év végén 4 százalék körül mozgott a ráta, majd a 2024. januári 0,3 százalékpontos növekmény után februárban is tovább emelkedett a munkanélküliségi ráta.

Az MBH Banknál is a korábban inaktívak szerepét hangsúlyozzák

Az MBH Bank szenior tőkepiaci elemzője Balog-Béki Márta szerint a munkanélküliek számának növekedése mögött egyfelől az inaktivitásból a munkaerőpiacra visszatérők számának növekedése áll (a munkát keresők között még nem mindenki tudott elhelyezkedni), ugyanakkor az adatok jelzik a konjunktúra lassulását is, ahogyan az üres álláshelyek számának fokozatos csökkenése is ebbe az irányba mutat, de a 70 ezres szám még relatíve mindig magasnak számít. Szerinte érdemes megjegyezni, hogy a munkaerőpiacok reakcióideje kifejezetten lassú, a célzott változások akár 12 hónapos késéssel jelenhetnek meg a munkaerő iránti keresletben. Az elmúlt időszakban ugyan a vállalatok igyekeztek a jól bevált munkaerőt megtartani, azonban kivárás jellemezheti még a következő hónapokat. A következő hónapokban is teljes foglalkoztatottság közelében lehet a munkaerőpiac, a munkanélküliség lassan térhet vissza a 4 százalékos szint felé, az MBH bank nem számol tartósan 4,5 százalék feletti rátákkal, a gazdaság várható, de későbbi élénkülése mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!