2019. január 26. 11:22

2017 novemberében egyszer már megpróbálta eladni a MiG-29-eseket a vagyonkezelő, de senki sem fizette be az árverési biztosítékot, így eredménytelen lett az árverés.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az Elektronikus Aukciós Rendszerben egy összesen 332 tételből álló "csomag" árverését hirdette meg idén év elején. A Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő 19 darab MiG-29-es, 20 hajtómű és 293 darab egyéb tartozék és rakéták együttes kikiáltási ára 2,87 milliárd forint, ami 42 százalékkal alacsonyabb a közel 1,5 évvel ezelőtt meghirdetett árverésen meghatározottnál.

Először 2017. novemberében bocsátották árverésre a haditechnikai eszközöket 4,8 milliárdos kikiáltási áron, igaz, a teljes csomag valamivel több tételből állt, 4-gyel több repülő, 1 ellenőrző berendezés és 1251 egyéb alkatrészt is árverésre bocsátott a vagyonkezelő. Az 1,2 milliárdos árverési biztosítékot viszont senki sem fizette be.

Forrás: Wikipedia Forrás: Wikipedia

Mivel a mostani árverésen alacsonyabb kikiáltási árat határoztak meg, az árverési biztosíték is kevesebb lett, 718 millió forint, a licitlépcső pedig 4 millió. Licitálni pedig február 4. és február 6. között lehet.

Valószínűleg egyébként nem a kikiáltási ár a szűk keresztmetszet, sokkal inkább a lehetséges vevői kör túlszabályozottsága. Egyrészt a tranzakciót meg Oroszországnak is le kell okéznia, másrészt a leendő vevőnek rendelkeznie kell minimum 180 napig érvényes haditechnikai tevékenységi engedéllyel és nyilatkoznia kell az eszközök végfelhasználási helyéről, céljáról és a végfelhasználó személyéről.

Az eszközök egyébként per, teher és igénymentesek, viszont egy részük hiányos, használhatatlan, illetve az ismételten üzemképes állapotba helyezését jelentős költségráfordítással lehetne megteremteni.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.