2019. január 26. 11:22

2017 novemberében egyszer már megpróbálta eladni a MiG-29-eseket a vagyonkezelő, de senki sem fizette be az árverési biztosítékot, így eredménytelen lett az árverés.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az Elektronikus Aukciós Rendszerben egy összesen 332 tételből álló "csomag" árverését hirdette meg idén év elején. A Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő 19 darab MiG-29-es, 20 hajtómű és 293 darab egyéb tartozék és rakéták együttes kikiáltási ára 2,87 milliárd forint, ami 42 százalékkal alacsonyabb a közel 1,5 évvel ezelőtt meghirdetett árverésen meghatározottnál.

Először 2017. novemberében bocsátották árverésre a haditechnikai eszközöket 4,8 milliárdos kikiáltási áron, igaz, a teljes csomag valamivel több tételből állt, 4-gyel több repülő, 1 ellenőrző berendezés és 1251 egyéb alkatrészt is árverésre bocsátott a vagyonkezelő. Az 1,2 milliárdos árverési biztosítékot viszont senki sem fizette be.

Forrás: Wikipedia Forrás: Wikipedia

Mivel a mostani árverésen alacsonyabb kikiáltási árat határoztak meg, az árverési biztosíték is kevesebb lett, 718 millió forint, a licitlépcső pedig 4 millió. Licitálni pedig február 4. és február 6. között lehet.

Valószínűleg egyébként nem a kikiáltási ár a szűk keresztmetszet, sokkal inkább a lehetséges vevői kör túlszabályozottsága. Egyrészt a tranzakciót meg Oroszországnak is le kell okéznia, másrészt a leendő vevőnek rendelkeznie kell minimum 180 napig érvényes haditechnikai tevékenységi engedéllyel és nyilatkoznia kell az eszközök végfelhasználási helyéről, céljáról és a végfelhasználó személyéről.

Az eszközök egyébként per, teher és igénymentesek, viszont egy részük hiányos, használhatatlan, illetve az ismételten üzemképes állapotba helyezését jelentős költségráfordítással lehetne megteremteni.