<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Építési és Közlekedési Minisztérium szerint megvizsgálják a németországi szabályokat és ezek alapján módosíthatják a magyar rendszámtörvényt. Enélkül náci számszimbólumok is megjelenhetnek az utakon, nem hiába tilos Németországban például a HH, illetve a 88 kombinációkat tartalmazó rendszámtáblák használata. 

Megvizsgálja az Építési és Közlekedési Minisztérium azokat a németországi szabályokat, melyek gátat szabnak a náci utalásokat tartalmazó, egyedi rendszámtáblák terjedésének, és ezek alapján módosíthatják a törvényt, írja a Telex.

A lap még tavaly írt egy autótulajdonosról, aki Facebookon, fotókkal büszkélkedett járműve rendszámtáblájával, melyen korábban az SSI-488 sor szerepelt, később pedig a HH-HH-888.

Az új metódus valóban teret ad a szimbólumoknak. Fotó: ITM
Az új metódus valóban teret ad a szimbólumoknak. Fotó: ITM

A karakterek ezekben a sorrendekben egyértelmű utalások a náci Németországra, a kódokat mások mellett a német és a magyar neonácik is használják.

A 88/14-nél a kód feloldása az, hogy az ábécé nyolcadik betűje a h, így ez HH-t jelent, ami a Heil Hitlerre utal, a 14-es szám pedig a fehér faj felsőbbrendűségét hangoztató, tizennégy szóból álló mondatra tett közvetlen utalás.

Németországban és Ausztriában 1947-óta tilos az SS szimbólumrendszeréhez szorosan köthető jelmondat használata, itthon viszont nincs ilyen tiltás. A Telex érdeklődött Budapest Főváros Kormányhivatalánál, hogy milyen megfontolás alapján adták ki a HH-HH-888 rendszámot egy olyan autóra, amelyen korábban az SSI-488 rendszám szerepelt, tájékoztatták-e az előzményrendszám tartalmáról a Nyelvtudományi Kutatóközpontot, amikor az ottani szakemberek véleményét kérték a négy H betűt és három nyolcast tartalmazó rendszámról, és tervezik-e a rendszám visszavonását.

A lap érdeklődésére az Építési és Közlekedési Minisztérium ezt írta:

"Amennyiben Németországban ezt a kérdést valóban megnyugtatóan tudták kezelni, és azok a jogi megoldások itthon is alkalmazhatóak, úgy német mintára pontosítani fogjuk a szabályokat."