2p

Az Építési és Közlekedési Minisztérium szerint megvizsgálják a németországi szabályokat és ezek alapján módosíthatják a magyar rendszámtörvényt. Enélkül náci számszimbólumok is megjelenhetnek az utakon, nem hiába tilos Németországban például a HH, illetve a 88 kombinációkat tartalmazó rendszámtáblák használata. 

Megvizsgálja az Építési és Közlekedési Minisztérium azokat a németországi szabályokat, melyek gátat szabnak a náci utalásokat tartalmazó, egyedi rendszámtáblák terjedésének, és ezek alapján módosíthatják a törvényt, írja a Telex.

A lap még tavaly írt egy autótulajdonosról, aki Facebookon, fotókkal büszkélkedett járműve rendszámtáblájával, melyen korábban az SSI-488 sor szerepelt, később pedig a HH-HH-888.

Az új metódus valóban teret ad a szimbólumoknak. Fotó: ITM
Az új metódus valóban teret ad a szimbólumoknak. Fotó: ITM

A karakterek ezekben a sorrendekben egyértelmű utalások a náci Németországra, a kódokat mások mellett a német és a magyar neonácik is használják.

A 88/14-nél a kód feloldása az, hogy az ábécé nyolcadik betűje a h, így ez HH-t jelent, ami a Heil Hitlerre utal, a 14-es szám pedig a fehér faj felsőbbrendűségét hangoztató, tizennégy szóból álló mondatra tett közvetlen utalás.

Németországban és Ausztriában 1947-óta tilos az SS szimbólumrendszeréhez szorosan köthető jelmondat használata, itthon viszont nincs ilyen tiltás. A Telex érdeklődött Budapest Főváros Kormányhivatalánál, hogy milyen megfontolás alapján adták ki a HH-HH-888 rendszámot egy olyan autóra, amelyen korábban az SSI-488 rendszám szerepelt, tájékoztatták-e az előzményrendszám tartalmáról a Nyelvtudományi Kutatóközpontot, amikor az ottani szakemberek véleményét kérték a négy H betűt és három nyolcast tartalmazó rendszámról, és tervezik-e a rendszám visszavonását.

A lap érdeklődésére az Építési és Közlekedési Minisztérium ezt írta:

"Amennyiben Németországban ezt a kérdést valóban megnyugtatóan tudták kezelni, és azok a jogi megoldások itthon is alkalmazhatóak, úgy német mintára pontosítani fogjuk a szabályokat."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!