4p

A keddi törvényjavaslat-cunamiban a társasági adótörvény módosítására irányuló dokumentum is a parlament elé került, melynek elfogadása esetén könnyítenének a TAO-támogatásból beruházást tervező és végrehajtó sportegyesületek helyzetén. Egy másik paragrafus kiegészítésével a sportszövetségek is könnyítést kapnának.

A fideszes Kocsis Máté és Bánki Erik jegyzi azt a társasági adótörvényt módosító javaslatot, mely egyaránt érinti a sportszövetségek és a sportszervezetek beruházásait is. A két képviselő a törvény egyik paragrafusát egészítené ki egy bekezdéssel, ami megteremtené annak a lehetőségét, hogy a 300 milliónál nagyobb értékű tárgyi eszköz beruházásokat 100 százalékos támogatás mellett tervezhessék és valósíthassák meg. Egyszerűbben megfogalmazva a sportszövetségeknek sem lesz szüksége önerőre ahhoz, hogy egy új stadiont vagy sportcsarnokot felépítsenek. Eddig a létesítményfejlesztések 30 százalékos önerőt igényeltek, ami eddig sok pénzt vitt el a működésből. A javaslat elfogadása esetén viszont már nem kell sakkozni a rendelkezésre álló forrásokkal, a teljes projekt finanszírozhatóvá válhat a TAO-n keresztül.

A felcsúti Pancho Aréna
A felcsúti Pancho Aréna

A javaslat indoklásában Kocsis Mátéék kitérnek arra, hogy

"a 100 százalékos támogatási intenzitás nem jelent kockázatot a költségvetési törvény készítése során kalkulált és a kormányrendeletben rögzített sportági keretösszegek mértékére. Az intenzitás változása bejelentési kötelezettséggel bír az EB (szerk.: Európai Bizottság) részére."

Vagyis egyelőre ez a javaslatpont nem mehet át annyira könnyen a parlamenten, hiszen a hatályba lépés mindenképp Brüsszel áldása után történhet meg.

Érdemes megjegyezni egyébként, hogy a felvetés két olyan kormánypárti képviselőtől érkezik, akik maguk is szorosan kapcsolódnak egy-egy szövetséghez. Míg Kocsis Máté a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, addig Bánki Erik felesége a Magyar Röplabda Szövetség strand- és szabadidős röplabda bizottságának az elnöke. Bánki Erik ráadásul egyike volt azon öt képviselőnek, aki annak idején, még 2011-ben a társasági adóról szóló törvény módosítását kezdeményezte a TAO-támogatási rendszer elindítása érdekében.

Mint azt cikkünk elején említettük, a sportszövetségek mellett a sportklubok helyzetén is könnyítene Kocsis Máté és Bánki Erik, mégpedig azzal, hogy az eddigieknél másfélszer több időt hagynának a nagy projektek megvalósítására. Az már tavaly kiderült Orbán Viktor egyik beszédéből, hogy a TAO-támogatásból tervezett sportlétesítmények sok esetben jelentős csúszásban vannak. Éppen ezt a célt szolgálta volna az az elképzelés is, hogy bizonyos korlátok közé szorítanák az ilyen jellegű tárgyi eszköz beruházásokat annak érdekében, hogy a megkezdett projektek befejeződhessenek.

A képviselők javaslata is valami hasonló célt szolgálna, hiszen a vonatkozó időbeli korlátot tolnák ki. Mint írják,

"a több ütemben megvalósuló beruházások esetében az egyes ütemek befejezését követően problémát okozhat, hogy ugyan megvalósul a sportfejlesztési programokban (ütemekben) vállalt fejlesztések egésze, azonban annak aktiválására nem kerülhet sor minden esetben."

A társasági adóról szóló törvény vonatkozó paragrafusa jelenleg 4 éves időkorlátot szab meg, amit most 6 évre emelnének fel, hogy az elhúzódó projektek ettől az időbeli korlát által jelentett problémától mentesüljenek. Ráadásul a jövőben még több projekt csúszhat meg a kivitelezésben, és nem az építőipari kapacitások esetleges szűkössége miatt.

Piaci forrásaink szerint ugyanis egyre súlyosabb problémát jelent a szükséges TAO-támogatások összegyűjtése. A kisebb sportklubok már eddig is szembesültek ilyen problémával, hiszen nem biztos, hogy olyan meggyőző erővel bírnak, mint egy nagyobb utánpótlás-nevelő akadémia, vagy a felcsúti fociakadémia. Most azonban már a nagyobb klubok és szervezetek számára is nehézséget jelent a TAO-kalapozás. A piacon ugyanis egész egyszerűen nincs TAO-forrás, ami a jól prosperáló NER-cégek ismeretében elsőre egészen meglepő fejleménynek tűnik.

Információink szerint, ami TAO elérhető a piacon, azt lényegében már "előre lekötik", Felcsútra és a hasonlóan kiemelt szervezeteknek szánva. A NER-be kevésbé beágyazott szervezetek pedig előre tudják, milyen határok között mozoghatnak a sportfejlesztési program összeállítása során. Igaz, álmodozni attól függetlenül lehet, meg is lehet fogalmazni, de jó eséllyel a vágyott nagyobb forrásigényű projekt elutasításba fog ütközni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!